välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad får dig att se en hägring?

Postad av : Charlotte Wannberg

En hägring är en naturligt förekommande optiska fenomen där ett avlägset objekt att framstå fördrivna från dess verkliga läge. Bilden i en hägring kan verka förvrängda, inverterad eller skimrande till betraktaren. Mirages är gemensamma i vardagen. Enligt Andrew T. Young, en astronom vid San Diego State University, faller de in i tre kategorier:. Underlägsen, överlägsen eller Fata Morgana

Orsak

Mirages form när ljusstrålarna böja och snedvrida när de passerar olika lager av luftens densitet. Den tekniska termen för detta fenomen är refraktion. I vilken utsträckning ljus påverkas av brytning är proportionell till tryck, temperatur och vatteninnehåll i luften. Kall luft har högre densitet än varm luft, och när ljus ett objekt passerar genom olika luft tätheter i närheten, är ljus bryts på olika sätt, vilket orsakar en hägring visa till betraktaren.

Inferior Mirage

I en underlägsen hägring ämnet ses under det verkliga objektet-den verkliga ämnet kan vara ett avlägset objekt, inklusive himlen. Sämre hägring tycks visa fläckar av vatten i öknen av tuber ljus från himlen så att den visas upp och ned och skimrande på marken. Highway hägringar fungerar på samma sätt och kan göra vägbanorna förefaller blöt eller täckt i olja på en varm dag.

Superior Mirage

En överlägsen hägring uppstår när luften under siktlinjen är kallare än luften ovanför , motsatsen till en sämre hägring. Som ett resultat visas föremål för hägring över verkliga objekt och inte skimmer, eftersom kall luft är mer stabil än varm luft. Superior hägringar är mindre vanligt än sämre hägringar och vanligtvis visas i polarområdena, där yttemperaturen på marken är kallare än luften ovanför.

Fata Morgana

Fata Morgana hägringar är extremt komplexa och först när inversion i temperaturen från marken till luften ovanför kan böja ljusstrålarna till en nivå högre än krökning av jorden. Dessa typer av hägring kan gå från sämre till överlägsen i några minuter, beroende på atmosfäriska förhållanden, och orsaka ämnet ska visas som om den rör sig upp och ner eller sträcker sig från sida till sida. Fata Morgana sig vanligtvis i arktiska områden under kalla dagar och i varmare klimat under varma dagar.

Skapa din egen brytning

Den är lätt att snabbt illustrera refraktion, orsaken till hägringar, genom att sätta in en penna eller halm i en klar glas vatten. När de betraktas från sidan, visas halm eller penna för att knick när den går in i vattnet. Den grad i vilken halm eller penna verkar böja är en indikation på dess "index refractivity", som varierar beroende på tätheten av halm, penna eller objekt som infogas i vattnet. Refraktion påverkas också av färgen på objektet och är ansvarig för många andra optiska fenomen, inbegripet regnbågar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org