välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fakta om stratosfären lager

Postad av : Magnus Ekblad

Atmosfären sträcker cirka 600 km (373 miles) från jordens yta. Den är uppdelad i fem lager, sedan vidare in intermediärer mellan varje lager. Stratosfären är det andra skiktet från ytan, och det är på högre höjd än bildandet av mest moln eller drift av mänsklig verksamhet och liv

Du behöver:. .
2 st av kvarts
2 hjärtövervakning elektroder.
Multimeter eller voltmeter.
Stekpanna.
Spis.
Hammer.
Papp eller filt.

Definition

stratosfären är ett skikt i atmosfären som sträcker sig till 50 km (31 miles) ovanför jordens yta. Den undre gränsen i stratosfären equivocates faktiskt, beroende på tid och plats. Runt ekvatorn är det cirka 16 km (10 miles), men det är på 10 km (6 miles) omkring mitten av latitud och 8 km (5 miles) vid polerna. Det är lägre på vintern och högre på sommaren. Stratosfären är ovanför troposfären, som är den första större lager, men under mesosfären, som själv så småningom leder till Termosfären och exosphere.

Temperatur

Ordet stratosfär "härstammar från det grekiska ord som betyder stratifierade lager , som i huvudsak översätter till engelska som en division. Men fördelningen är inte godtyckliga, utan det är en indelning som bygger på temperaturer. I stratosfären, är temperaturen varmare högre upp och svalare längre ned, men i troposfären detta förhållande är omvänd. Den övre delen av stratosfären är så varm eftersom den värms upp av ultraviolett ljus som absorberas av ozon molekyler. "Varm" är relativ, eftersom temperaturen fortfarande är nära fryspunkten.

Ozon

Ozon molekyler är en del av ozonskiktet, som håller jorden skyddas från de hårdaste ultravioletta strålar från solen som annars skulle komma till ytan . Skadliga kemikalier såsom CFC (klorfluorkarbonfria) påverka koncentrationen av ozon i stratosfären genom ökad nedbrytning av det. Utöver fysiska aerosolpartiklar, kan dessa kemikalier bo i stratosfären under mycket lång tid på grund av bristen på konvektion

Konvektion

Den vertikala skiktning -. En fras innebär att det finns ett fritt vertikalt gradient mellan varmare och svalare temperaturer-ger stabilitet och tempererade förhållanden i stratosfären, så det finns ingen turbulenta konvektion, eller spridning av värme, som leder till tumultartade väder.

Flyg

flygplan i kommersiell trafik spara ofta bränsle genom att flyga i tropopausen, området mellan troposfären och stratosfären, där temperaturen är sval och jetmotorer behöver inte bränna så mycket att stanna väders. Turbulensen som påverkar flygplan kommer från konvektion inom tumultartade troposfären. Rekordet höjd för ett jetplan är ca 85. 000 fot, eller 25 km, lägga det hållet inom stratosfären. Det är också det lager där rymdfarkoster nå flykthastigheten innan de börjar dumpas sina boosters eller drivmedel.

Moln och nederbörd

förhållandena är mycket torrt i stratosfären, så finns det inte mycket vattenånga. Polar stratosfärsmoln är den enda typ av moln som ska visas i det här lagret. De utgör nära polerna på vintern på en höjd av 15 till 25 km (9 till 15 miles) när temperaturen når 78 grader under fryspunkten.

    
    Copyright © 2011 give2all.org