välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

förhållandet mellan massa, densitet och volym

Postad av : Magnus Ekblad

Förhållandet mellan massa, densitet och volym är en relativt enkel, och det är viktigt att förstå för fysik, matematik och tekniska tillämpningar

massa.

Massan av ett objekt är en mått på mängden materia i objektet. Det kan betraktas som ett mått på ett objekts tröghet eller motståndskraft mot våld. Georgia State University's hyperphysics webbplats sägs att definitionerna av massa tycks ofta runt eftersom det är en så grundläggande kvantitet att det är svårt att definiera i termer av något annat. Tillsammans med längd och tid, är det en grundläggande mekaniska kvantitet. Det är oftast representeras av bokstaven M i ekvationer, och dess SI-enheten är kg.

Volym

Volym är mängden utrymme ett föremål eller ämne, som en vätska eller gas, ligger i tre dimensioner. Den mäts i kubikmeter måttenhet för längd, såsom meter ^ 3 eller kubikmeter i SI-systemet. En given mängd ämne som en gas, och även en vätska i mindre grad, kan ha varierande mängder volym. En gas kan expandera för att fylla behållare av olika volymer, och ett kilo vatten på botten av havet komprimeras till en mindre volym än ett kilo vatten på ytan. Det är oftast representerade som bokstaven V i ekvationer.

Densitet

Densitet är massa per volymenhet. I ekvationer är det representeras av den grekiska bokstaven rho, som ser ut som den gemena s. Därför p=m /V. Ju mer massa av ett ämne inom en given volym, desto mer densitet det. Dess måttenhet har inga särskilda namn och det är bara upp i enheter som används för att härleda den:. Kilo per kubikmeter i SI-systemet

Densitet

Den specifika vikten är ett tal som representerar densitet ett ämne relativ till ett annat ämne, vanligen vatten. Detta kan vara användbart för att fastställa bärighet för ett ämne.

Densitetsbestämning

För att mäta densitet ett föremål eller ämne måste du först känna till dess massa. Detta kan approximeras genom att mäta dess vikt, w, på en skala och med hjälp av ekvationen w=mg där g=tyngdaccelerationen. I SI-enheter,=g 9,8 meter /sekund ^ 2 och vikt mäts i enheter av Newton, som är ett kilo meter per sekund ^ 2. Volym kan sedan beräknas genom att mäta måtten på ett objekt eller en behållare ett ämne, eller det kan mätas genom nedsänkning ett föremål i vatten och mäta förskjutning av vatten i en graderad cylinder.

    
    Copyright © 2011 give2all.org