välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är våtmarker görs?

Postad av : Stefan Svensson

Våtmarker är en nödvändig del av vår miljö. De rena dagvatten avrinning innan den träder vattendrag, fälla slam och sediment och ger en livsmiljö för en mängd olika växter och djur. De innehåller många unika arter som inte kan hittas någon annanstans. Våtmarker är en del av vattendelare område för ett stort antal stora vattenområden och utföra funktioner som håller dem friska och hela. Våtmarker form under olika villkor, och konstgjorda våtmarker skapas för att filtrera mina och gård avrinning för att upprätthålla vattenkvaliteten i ett område.

Vatten

Den mest utmärkande kännetecknet för alla våtmarker är vatten. Oavsett om de är nersänkta, som kärr eller mangroveskogar, eller helt enkelt eftersom vistelser mättad, våtmarker kräver stora mängder av tillgängligt vatten för att upprätthålla dem. Merparten av detta vatten kommer från ett angränsande vattenförekomst, som med kusten eller tidvatten våtmarker. Andra är försedda med vatten genom avrinning och dränering från högre höjder och kan säsongsbunden som med prärien gropar och vernal pooler. Fortfarande andra våtmarker som myrar, är mossar och kärr som tillhandahålls av grundvatten som kommer i närheten av eller bryter ytan och ger en konstant källa av vatten.

Hydric Mark

Alla våtmarker behöver inte bara vatten, men hydric jord också. Hydric jord är jord som har varit tillräckligt vattendränkt för tillräckligt med tid att visa anaeroba kvaliteter i sitt ytskikt. Detta innebär att alla mikroorganismer som finns i den och de växter som växer i den inte kräver syre från jorden som bränsle. Jorden från dränerad och tillvaratagna våtmarker kan fortfarande anses hydric jord, även om det inte längre är våt, så länge som anaeroba förhållanden kvarstår.

Hydrophytic Växter

Den tredje kännetecknande för en våtmark är specifik växtliv anpassad för de unika vatten och markförhållanden som finns på en våtmark. Många växter klarar inte konstant exponering för våt jord och behöver syre från jorden och dess mikroorganismer för att överleva. Våtmarksväxter inte, så de är perfekt anpassade till dessa förhållanden: vass, vissa gräs, träd mangrove, vissa sorter av cypress och pil träd, mossa sorter som sorghum och andra vatten-älskande, eller hydrophytic, växter.

Historia

Våtmarker är ofta skapas när våta förhållanden börjar påverka marken och vrid den hydric. Detta dödar växtligheten som fanns i jorden och uppmuntrar röta, vilket gör att vattnet i en näringsrik soppa. Hydrophytic växter är antingen transplanteras till området (i fråga om människan orsakade våtmarker), växa från vilande frön (som i regenererat våtmarker), eller spridning av växter från andra våtmarker i närheten. Vissa våtmarker inte innehåller några hydrophytic växter alls, men innehåller jord med förmåga att upprätthålla dem.

Betydelse

Våtmarker tjäna en viktig funktion som en del av vattendelare för stora vattenförekomster. Anläggningen liv fällor sediment och håller den så att den inte blockerar upp större vattendrag. Den långsammare rörelse av vatten genom våtmarker uppmuntrar avveckling av tungmetaller och andra större partiklar så att de stannar i våtmarken. Växter suga upp överskottet av fosfater och nitrater från jord avrinning och använda dem för att växa, vilket minskar risken för stora algblomningar att råna vattnet av vitala ljus och syre.

    
    Copyright © 2011 give2all.org