välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man gör el med kvarts eller diamanter

Postad av : Valon Istrefi

Kvarts kan producera en elektrisk reaktion. Minerals med denna förmåga kallas piezoelektrisk. Den elektriska reaktionen kan skapas genom att tillämpa en avgift, fysisk stress, eller värme. Kvarts utmärks också som en pärla som kan triboluminescence, eller förmågan att skapa ljus under tryck. Detta mysterium ljus är inte elektricitet i den form som vi känner det, men det är ofta misstas som sådan. De mest framträdande vetenskapliga teori är att den orsakas av separation av kemiska och elektriska obligationer. Diamanter är faktiskt isolatorer, att de inte leder elektricitet

Du behöver:
2 st kvarts
. . 2 hjärtövervakning elektroder.
Multimeter eller voltmeter.
Stekpanna.
Spis.
Hammer.
Papp eller filt.

piezoelektrisk Exempel


1.
Fäst hjärtövervakning elektroderna på sidorna av kvarts. Fäst voltmetern eller multimeter till elektroderna. Detta kommer att hjälpa till att mäta den elektriska förändringar som kvarts genomgår.
2.
Placera det förberedda bit kvarts under papp eller filt för att skydda den. Har voltmetern nära nog att du kan se när det spikar, eller be en vän att hjälpa till att övervaka den. Hit kvarts med hammaren, inte så hårt att den går sönder men tillräckligt för att få ett genomslag på den. Mätaren ska ha en snabb stegring i el på grund av mekanisk stress på objektet.
3.
Du kan se samma effekt genom att placera kvarts i en stekpanna och värma upp den, med hjälp av försiktighet att inte bränna elektroderna. Värmen gör att elektroner att excitera och generera en mild elektrisk laddning.

Triboluminescence


1.
släcker ljuset för att bistå med synlighet.
2.
Håll en bit av kvarts i varje hand.
3.
Tryck kvarts bitar mot varandra och gnida mot varandra. Detta tryck bör skapa ett orange ljus mellan bitarna. Även triboluminescence inte är helt klarlagda, rådande teorier säger att det är på grund av en paus och återförening av elektriska obligationer.

Tips och varningar


  • En vanlig missuppfattning är att en kvartsur körs på el som kvarts ensam, när i själva verket kvarts laddas med el från ett batteri. El produceras från elektroner i rörelse. Den kvarts i denna situation är utskurna i krävande former och debiteras av batteriet. Avgiften gör att elektronerna att röra sig, medan den exakta snitt uppsättning som rörelse vid en given frekvens. Denna rörelse sätter tempot för en klocka och gör det kör.
    
    Copyright © 2011 give2all.org