välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man mäter löst syre i vatten

Postad av : Stefan Svensson

När forskare lärt sig hur mäter löst syre i vatten, upptäckte de att vattensamlingar andas --- minst de med växter i dem gör. Löst syre nivån i en frisk damm eller sjö stiger och faller rytmiskt med stigande och fastställande av solen. Detta beror på att växterna i vattnet producerar syre via fotosyntesen när solen är uppe, och de slutar producera syre när det härdar. Du kan mäta löst syre i en vattenförekomst själv. Billiga, självförklarande provtagningsutrustning och mätare är tillgängliga för dig att köpa, eller så kan du använda Azid-Winkler titrering metod om du har rätt material.

Du behöver:
300 ml-flaska BOD och propp
. Mangansulfat.
Koncentrerad svavelsyra.
Alkali-jodid-azid reagens.
2-ml pipetter.
300-ml E-kolv.
Calilbrated byrett.
Upplöst stärkelse lösning.


1.
Fyll 300 ml-flaska BOD med vattnet du testar. Det är mycket viktigt att du inte inför bubblor till flaskan som du fyller det, eftersom detta kommer att lägga syre till vattnet. Det bästa sättet att fylla det är att hälften dränka öppnandet av flaskan och låt vattnet sakta strömma inEftersom flaskan fylls, översvämmas öppnandet mer fullständigt tills den är helt full.
2.
Tillsätt 2 ml mangansulfat till vattenprovet. Kom ihåg att lägga det på ett sådant sätt som inte kommer att införa bubblor. Ett bra sätt att göra detta är att dränka den toppen av pipetten precis under vattenytan provet och långsamt låta mangansulfat i den. Om några bubblor uppstår, måste du börja om.
3.
Sätt 2 ml alkali-jodid-azid reagens i vattenprovet precis som du lagt till mangansulfat. Skapa inte bubblor.
4.
Tillslut flaskan och vänd den flera gånger för att blanda till det. Bildandet av en orange-brun fällning indikerar närvaro av syre. Sluta vända flaskan för att låta fällningen sjunka och därefter åter skaka den och låta den lösa igen. Om du ser bubblor på någon punkt du måste börja om.
5.
Pipettera 2 ml koncentrerad svavelsyra i provet. Restopper flaskan, blanda genom att vända. Svavelsyran löser fällningen. På denna punkt kan du lagra nu provet i en sval, mörk plats för upp till 8 timmar, om det behövs. Om du ser bubblor under denna blandning process, måste du börja om.
6.
Försiktigt över 201 ml av vattenprovet en Erlenmeyerkolv. Fyll din kalibrerad byretten med natriumtiosulfat och sakta lägga till den i vattnet i Erlenmeyerkolven tills du uppnår en blek halm färg. I alla tider att hålla reda på hur mycket natriumtiosulfat du lagt till.
7.
Pipettera 2 ml stärkelselösning i provet så att en ljusblå färg former. Fortsätt sedan att titrera med natriumtiosulfat, en droppe i taget, tills den blå färgen försvinner. Snurra och blanda varje droppe av natriumtiosulfat i lösningen innan du lägger på nästa.
8.
Notera den totala mängden natriumtiosulfat du har använt under hela experimentet när den blå färgen försvinner . För varje milliliter av natriumtiosulfat du använde, 1 mg per liter (mg /l) av löst syre är i vattenprovet. Till exempel, om du använt en totalt 6 ml natriumtiosulfat, då vattenprovet har koncentrationen upplöst syrgas på 6 mg /L.

tips och varningar


  • Använd alltid skyddsglasögon, handskar och ett förkläde vid arbete med kemikalier.
    
    Copyright © 2011 give2all.org