välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

livscykel hajar

Postad av : Camilla Näslund

Det finns omkring 400 olika hajarter, alla med unika system för reproduktion, mönster tillväxt och beteende. Varje haj art har en annan livstid, i stort sett de flesta hajar lever i cirka 25 år. Den pigghaj och vissa arter av valhajar har varit kända för att leva i över ett sekel

Parning

Även om olika hajarter har. olika parning vanor, alla hajar förökas sexuellt när hanen hajens könsrullar infogar i den kvinnliga hajens svabbprover öppning. De embryon gestate för mellan 9 månader och 2 år, beroende på de berörda arterna. Vissa arter av haj ger endast upphov till en valp i taget, medan andra kan producera upp till 100 ungar

dräktighetstiden

Den första fasen av en haj livscykel är befruktningen av kvinnans ägg, vilket händer internt. Honan haj bär sin unga på ett av tre olika sätt: oviparity, viviparity och ovoviviparity. Oviparity är dragning av ägg, som ofta ingår i ett skyddande läderartade fall. Vissa kvinnliga hajar har en moderkaka som ger näring och upprätthåller den unge inne i hennes kropp innan de föds vid full tid, det är viviparity. Slutligen är ovoviviparity den om och kläckningen av ägg i kroppen av det kvinnliga haj, innan ungarna föds levande och fullt utvecklade.

Shark Ungar

Haj valparna är runt 5 meter lång och väger ungefär 40 pounds när de är födda. Så snart de föds, simma de bort från sin mamma, det finns ingen modern vård. Om de inte lämnar mamman direkt, finns det en risk att hon kommer att äta dem. Valparna omedelbart är redo att jaga och sköta sig själva. De börjar växa snabbt så snart de är födda.

Löptid

Olika arter av haj når könsmognad vid olika tidpunkter. Vithajen blir könsmogen vid omkring 15 års ålder och har en livslängd på ungefär 30 år, även om vissa har varit kända för att leva under ett sekel. Den hammarhaj lever också för cirka 30 år. Vid könsmognad en haj: s tillväxt bromsar kraftigt, men hon kommer att fortsätta växa fram till slutet av sitt liv. Alla hajar kommer att återge så ofta som de kan enligt deras dräktighetstiden.

Habits

De flesta hajarter vandrar mot kallare vatten varje år. Vissa hajar reser tusentals miles. I själva verket hade några valhajar satellitövervakas i amerikanska farvatten registreras som tar flera år att slutföra sin vandrande färd. Hajar "Migration kan påverkas av vädermönster och näringsmässiga kvaliteten på vissa vattenområden.

    
    Copyright © 2011 give2all.org