välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

tropiska regnskogen köttätande växter

Postad av : Ulf Friberg

Du behöver:
Medical skelett

Tropiska regnskogar blir mer solljus och regn än de flesta andra ställen, vilket gör dem så bördig att de är fulla med olika livsformer. . Medan en hektar skog i bergskedjan Appalacherna kan innehålla så många som 30 olika arter av liv, kanske en hektar tropisk regnskog innehålla så många som 300, enligt Biologi avdelningen på Marietta College. Det är denna mångfald av liv som gör tropiska regnskogarna hem till några av de intressantaste arter i världen, såsom köttätande växter.

Flugtrumpetväxter

Nepenthes, eller "växter kruka," är köttätande växter som finns i regnskogen på Borneo, Sydostasien, Filippinerna och många andra ställen. De växer som vinrankor och kan klättra mer än 30 meter upp trädstammar. Bladen på Nepenthes växterna bilda en tillbringare-liknande form. Kanten av kannan är vaxartad och hal. Det är också täckt av nektar. Insekter lockas till doften av nektar och halka på kanten, falla i kannan. Botten av krukan är fylld med en vätska som djuren är fångade och smälts i. Medan Nepenthes mest fånga och äta insekter, har stora exemplar varit kända för att fälla och smälta råttor. Vissa Nepenthes avger även ultraviolett ljus av samma slag som blommor gör, för att locka fler insekter för dem.

Butterworts

tätört, eller Pinguicula, är en annan typ av köttätande växt som finns i tropiska regnskogar. Det är också kanske en av de vackraste, producerar färgglada blommor. Den tätört bladen täcks flottiga hår som producerar ett ämne som attraherar och fällor vissa typer av mygg, anläggningens primära näringskällan. Funna i Sydamerika, vissa arter köttätande bara under sommaren. Under vintern, de idrott olika blad och fångar inte insekter.

Bladderworts

Trots att det finns över hela världen föredrar bladderwort de tropiska regnskogarna i Sydamerika. Vissa arter lever på land, och några lever i vattnet. Vissa lever i trädkronor i våt mossa. De består av ett nätverk av förgrening stjälkar som producerar tusentals små runda blåsor, som små gröna ballonger. Dessa blåsor har en dörröppning inåt. De tränga ut sina interna fukt så att insidan av blåsorna är till mycket låga i förhållande till trycket utsidor. När håren på utsidan av fällan är rörd, öppnar dörren och bytet (insekter, maskar, grodyngel och fiskyngel) sugs in i urinblåsan där det rötas.

    
    Copyright © 2011 give2all.org