välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är Celsius skala?

Postad av : Charlotte Wannberg

Celsius skala är standarden för mätning av temperatur i större delen av världen. Det metriska systemet antogs Celsius för temperaturmätningar, och varje större land förutom USA nu använder den. I vissa vetenskapliga inställningar är det ofta mer praktiskt att använda Kelvin skalan, vilket är en modifierad version av Celsius

Ursprung

. svensk astronom Anders Celsius uppfann Celsius skala på 1700-talet. Han använde frysning och kokpunkter av vatten för att definiera skala, ungefär som Fahrenheit skalan som redan används vid den tiden. Valde dock Celsius mer logiskt temperaturer för dessa punkter på sin skala, noll och 100 grader. Varje grad på Celsius skala är därför en hundradels av skillnaden mellan dessa välbekanta temperaturer. Det ursprungliga namnet på Celsius skala var Celsius.

Definiera Temperatur Vågar

Användningen av de punkter där vattenbyten till och från sitt flytande tillstånd som grund för en termometer skala är mycket bekvämt. Det gör kalibrering av termometrar enklare eftersom dessa temperatur punkter är så lätta att kopiera. Fahrenheitskalan använder också frysning och kokpunkter av vatten, men det de inträffar vid 32 grader och 212 grader, respektive under standardtryck.

Kelvin skalan

I slutet av 1800-talet föreslog Lord Kelvin of England förskjuta nollpunkten av Celsius-skalan till absoluta nollpunkten. Detta gav Kelvin skalan, vilket förenklade användningen av temperaturer i vissa vetenskapliga formler eftersom de är direkt relaterade till värmeenergi utan att kräva användning av offset något. Kelvin (numera helt enkelt kallar "kelvin") har samma storlek som grader, men nollpunkten av skalan ligger vid absoluta nollpunkten.

absoluta nollpunkten (-273,15 grader Celsius, eller noll kelvin) är den punkt där det finns absolut ingen värme energi i ett ämne och alla molekylär aktivitet upphör. Det är den lägsta möjliga temperatur som kan existera.

Konvertera till Fahrenheit

Det är ganska lätt att konvertera temperaturer mellan Fahrenheit och Celsius genom att skala för den relativa storleken på en examen i varje system och anpassa för olika nollpunkter .

F=(9 x C /5) + 32

C=5 x (F-32) /9

Konvertera till Kelvin

Omvandling från och till kelvin är mycket enklare än med Fahrenheit eftersom Kelvin och Celsius skalorna är likvärdiga med undantag för deras noll poäng, vilket är ungefär 273 grader ifrån varandra. Omräkningsformlerna justera bara för att denna skillnad

K=C + 273,15

C=K -. 273,15

    
    Copyright © 2011 give2all.org