välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

varför är matjorden betraktas som en icke förnybar resurs?

Postad av : Magnus Ekblad

Matjord är en icke-förnyelsebar resurs eftersom det är eroderar mycket snabbare än vad den är kapabel att regenerera. Även matjord inte byggs upp med tiden, det är en mycket långsam process, och miljöförstöring (särskilt från jordbruk) förstör matjord alltför snabbt för den att återhämta sig. Om de lämnas därhän, kan detta avgassystem till slut det som en resurs

förnyelsebara råvaror

en förnybar resurs måste kunna hållbart återge i en takt som är lika med eller större än den konsumeras eller förstörs. Det faktum att en viss resurs naturligt kan byggas upp över tid innebär inte att det är förnybar. Om det är ur fortare än det kan fylla på, då är det icke-förnybara. Det så småningom kommer att försvinna utan ingripande.

Matjord

matjord är det yttre lagret av bördig, näringsrik jord som kan upprätthålla sunda växter. Globalt sett det jämnar ut sig som de tre meter av marken. Den sitter ovanpå infertila alv, som består av lera och hårda mineraler som järn. Matjorden växer som döda växt-och djurmaterial bryts ned. Denna naturliga nedbrytningsprocessen skapar matjord på en mycket långsam takt, och tar ungefär fem hundra år att göra bara en tum eller två.

Jorderosion

De huvudsakliga orsakerna till jorderosion är vind och vatten, som sveper jord iväg över gången. Under normala förhållanden sker erosion oftast i samma takt som matjord regenererar. Vissa mänskliga handlingar, många av dem jordbruks-, accelerera erosion. Till exempel årligen plantera en enda gröda på stora fält utarmar marken på näringsämnen, medan markberedning jord remsor ut rotsystem, lämnar matjord lös och lätt sopas bort. Matjord bygger på starka rotsystem för att bekämpa erosion. Grunda matjord betyder mindre utrymme för rötterna att få fäste, och mindre näringsämnen för att ge näring växter. I sin tur svagare växter säkra matjorden dåligt, vilket urholkar snabbare. Denna cykel så småningom förstör jorden

Missuppfattningar

Många tror helt enkelt att jorden är en förnyelsebar resurs eftersom markens vetenskapsman John Reganold påpekar i 2008 artikeln. "Lowdown om matjord. It's Disappearing" Men forskare funnit många bevis för motsatsen. I samma artikel, rapporter geolog David Montgomery att markerosion årligen förstör ungefär en procent av jordens matjord, ofta på grund av jordbruksmetoder, och National Academy of Sciences beräknar att i USA sker jordbruks jorderosion 10 gånger snabbare än matjord återbildar .

Solutions

Det finns flera sätt att hjälpa. En är att köpa ekologiskt, hållbart odlade produkter. Om du gör det monetärt stöder hållbara jordbruksmetoder som växtföljd som behåller starka matjord. En annan lösning är att kompostera. Enligt Eartheasy. com, vanligtvis upp till 30 procent av köksavfall är komposterbar, fortkörning nedbrytningsprocessen för att skapa ny jord. Du kan också sprida ordet. Många tror felaktigt att matjord är förnyelsebart, men att veta sanningen är det första steget mot att lösa problemet.

    
    Copyright © 2011 give2all.org