välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur vet nyckelpigor vädret?

Postad av : Annika Hultén

En mängd olika kulturella traditioner avspegla att nyckelpigor förutsäga vädret. Det finns någon sanning i dessa berättelser, eftersom dessa insekter är växelvarma, vilket innebär väderförhållanden påverkar deras inre temperatur, beteende och livsstil. Nyckelpigor är aktiva under en viss temperatur, och de är indikatorer närmar säsonger

Bakgrund

Nyckelpigor kallas också nyckelpigor eller nyckelpigan skalbaggar. Det finns cirka 5. 000 arter i nyckelpiga (Coccinellidae) familjen runt om i världen. Av de mer än 400 arter i Nordamerika, är den vanligaste sju-fläckig nyckelpiga (Coccinella septempunctata). Inte alla nyckelpigor är röda arbetsföra med svarta fläckar, som de sju-spotted version, vissa har ränder eller inga markeringar alls, och det kan vara röd, orange, svart, gult och grått. Nyckelpigor anses bra att trädgårdsmästare och jordbrukare som de äter bladlöss skadedjur.

Enligt Gary Booth, professor i integrativ biologi vid Brigham Young University, "Nyckelpigor är växelvarma, vilket betyder att de är starkt beroende av sin omgivning. " Som ett resultat av nyckelpigor övervintra under vintern, ett tillstånd som kallas diapause. Eftersom nyckelpigor i hög grad påverkas av deras naturliga miljö, de är effektiva indikatorer på vädret.

Folklore

I slutet av 1800-talet, skrev Elias Owen om ett gammal sed praktiseras i närheten av Llanidloes, Wales, med nyckelpigor på förutspå vädret. När någon hade turen att hålla en av de fläckiga varelser i sin hand, skulle han sjunga en dikt, sedan kasta insekten upp i luften. Om det föll till marken, då skulle det regna, men om den flög iväg, förutsade det en solig dag

I andra europeiska länder som Frankrike och Österrike, nyckelpigor anses omen för gynnsamt väder. .

fysiologi

Ett gammalt ordspråk som lyder: "När nyckelpigor svärm, förväntar sig en dag som är varm. " Enligt akademiska Markéta Vr¹ková finns det sanning i detta uttalande, även om det innebär att insekterna reagerar på varma temperaturer. Om det är en varm dag, värmer den inre temperaturen i nyckelpigor sedan upp, och denna värme lagras i deras tankar. För att thermoregulate, flyger de att sprida den värme i sina kroppar.

Temperatur

Nyckelpigor är indikatorer på dagens temperatur. Enligt Booth, "de har ett snävt urval av temperaturer där de kan fungera. " I allmänhet kommer nyckelpigor flyger inte om temperaturen är under 55 grader Fahrenheit.

experiment som utförs av Booth och hans team vid Brigham Young University under övervakningen av en inhemsk art (Hippodamia convergens) och införa asiatiska nyckelpigor (Harmonia axyridis Pallas) visade att båda arterna var mer aktiva vid högre temperaturer. Men intressant nog var det exotiska arter kunna flyga, reproducera och äta vid lägre temperaturer än de infödda typ. Booth väcker frågan om den introducerade arten kommer så småningom att konkurrera ut inhemska nyckelpigor.

Winter

I Nordamerika är ett säkert tecken på att vintern närmar uppenbarelse av svärmar av nyckelpigor in i byggnader och bostäder. Sökandet efter en fristad viloläge kan uppstå när som helst mellan september och november, där de söker efter sprickor och springor att använda som entréer till en varm plats i diapause. De brukar kommer att flyga på en varm dag mot sin övervintring webbplats, när temperaturen stiger tillräckligt högt för verksamhet efter en period av kallt höstväder. Om du har nyckelpigor sova i ditt hem kan du se dem väckte och livlig under vintern på en atypisk mildare dag.

Våren

I sin tur nyckelpigor avslöja vårens ankomst, särskilt om de har övervintrande i ditt hem. När vädret börjar värma, de blir väckt ur sin vilande tillstånd och börja flyga runt för att hitta en utgång.

Om våren har sett täta regnskurar, uppstår ett intressant fenomen. I Europa och Nordamerika har det funnits räkenskaperna för höljen av rött substrat belagda med hundratals nyckelpigor. The Daily Camera rapporterade räkenskaperna för en lokal vandrare i Boulder, Colorado, vars dotter fick syn på en tall överdraget med nyckelpigor som vände tuffa, bruna bark till en "krypande röda mattan. " Sedan våren hade upplevt extrema regnväder, det fanns mer växtliv tillgängliga för bladlöss att mumsa på. Med fler bladlöss, nyckelpigor anländer i drivor.

    
    Copyright © 2011 give2all.org