välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför är volfram används i lampor?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Detta silvervit metall är både starka och hållbara, samt formbara och elastiska. Å ena sidan när den kombineras med andra metaller kan volfram skall framställas i tuffa, snabba skärverktyg (dvs, bord-sågblad), eller kraftiga borrspetsar lite. Å andra sidan kan det formas till glödlampan filament som ser ganska bräcklig, men ändå är så hållbara att de kan tåla extrem värme och blygsam skärande utan att brytas

Geografi

Tungsten kan inte hittas som en fri metall. Den förekommer endast i jordskorpan som en sammansatt metall, som kalcium tungstate eller bly tungstate. Värre är det i små mängder, ca 1,5 gram för varje ton (1. 016. 000 gram) av stenar. Lyckligtvis är det återvinningsbart. I själva verket 30 procent av utbudet på volfram kommer från återvunnet material, vilket bidrar till att hålla kostnaden nere

Identifiering

Tungsten (atomnummer 74. Atomvikt 183. 84, elementär symbolen "W") är en silvervit metall som motstår oxidation och reaktioner mot syror och alkalier. Den har en hög smältpunkt (3410 grader Celsius), och vid temperaturer som överstiger 1. 650 grader Celsius, erbjuder volfram största draghållfasthet --- eller elasticitet --- av någon beståndsdel. Detta innebär att volfram är inte bara robust, kan det stå upp till den värme som en glödlampa ger ut.

Betydelse

Både halogen och glödlampor använda värme --- upp till 3. 000 grader Celsius (5. 720 grader Fahrenheit) --- för att producera ljus. Ungefär 90 procent av den energi som avges från dessa lampor är värme. Som ett resultat, är volfram höga smältpunkt idealiskt för högtemperaturmaterial, som elektroniska element och filament lampa.

Funktioner

Vissa delar av utrustning och apparater kräver användning av metaller som är termiskt kompatibel --- glas -mot-metall tätningar, till exempel. När det gäller glödlampor, har glaset en kokpunkt som ligger mycket nära volfram. Dessutom värmeutvidgning för både volfram och glas är de samma, vilket bidrar mycket till deras glas-metall tätningar.

Potentiella problem

Eftersom de är så hållbara och värmetåliga, kommer volframtrådar bryter inte lätt eller bränna ut snabbt, vilket ökar kostnadseffektiviteten för glödlampa produktionen. Några saker kan dock förkorta en glödlampa livstid, såsom vibrationer (t. ex. från garageportsöppnare), spänningsfluktuationer längs kraftledningar eller apparater som lagt ut mer spänning än lampan kan hantera. Prova att byta till en glödlampa med starkare trådar eller högre spänning betyg. Om problemen kvarstår, har en makt elektriker kontrollera kommer in och kör genom byggnaden.

    
    Copyright © 2011 give2all.org