välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

biom vs ekosystem

Postad av : P-O Lennartsson

Biom finns stora områden i världen som innehåller liknande växter, djur och levande organismer, enligt Windows till universum webbplats. Biom innehåller flera ekosystem som liknar varandra. Ekosystem är betydligt mindre än biom men fortfarande varierar i storlek. Ekosystem är det samspel som tar plats mellan djur, växter, mark, näringsämnen och andra levande organismer inom ett specifikt område

Typer

Olika typer av biom inkluderar tundra, taiga, temperatur skog, tropisk regnskog, öken vall och biom hav, enligt Windows till universum.

tundror är extremt kalla och har frusen mark utan träd. De flesta tundra i världen finns vid polerna och norra Asien, enligt Windows till universum. Taigas är tät barrskog och är belägna i norra delarna av Europa, Nordamerika och Asien. Tempererade skogar har kalla vintrar och varma somrar och är vanligtvis belägen halvvägs mellan ekvatorn och polerna. Tropiska regnskogar innehåller tusentals arter, erfarenhet betydande nederbörd och finns främst nära ekvatorn. Varje kontinent har minst en öken. Öknar får mindre än 10 inches vatten per år. En fjärdedel av jordens yta täcks av gräsmarker. Typer av gräsmarker inkluderar prärier, slätter och savanner.

Missuppfattningar

ekosystem inte bara innehåller djur. Per definition mark, vatten och näringsämnen är alla en del i ett ekosystem, enligt Windows till universum.

Snabbfakta

Havet biomen täcker 70 procent av jordens yta och innehåller marina växter och djur.

Överväganden

Varje art spelar sin egen roll i ett ekosystem, enligt Windows till universum. Den roll som en levande organism spelar i ett ekosystem kallas en nisch. Exempelvis kan rollen som en organism vara att äta frukt, medan den roll som en annan organism kan vara att äta små gnagare. Roll av växter i ett ekosystem är att fånga solens energi och omvandla den till mat för ekosystemet. Växter är den viktigaste delen av ett ekosystem eftersom de ger mat till hela ekosystemet med solens energi. Om två levande organismer inom samma ekosystem har liknande nischer, kan man vara utdött så de slåss om resurserna.

Varning

ekosystem är extremt känsliga och kan bli obalanserad. Till exempel, om det finns en typ av groda som trivs när det är massor av vatten och det regnar mycket, kan antalet grodor i ett ekosystem ökar. Detta utgör ett problem eftersom andra arter i ekosystemet kanske inte kan konkurrera med de grodor som resurserna är uttömda på grund av ökad groda befolkningen.

Ibland ekosystem kommer att korrigera sig själva och bli balanserad igen, medan andra ekosystem kommer att fortsätta att bli mer instabil med tiden.

mänskliga påverkan är en viktig orsak till obalans ekosystem. Skapandet av byggnader och vägar, fiske, jordbruk, luftföroreningar och vattenföroreningar kan alla orsaka ekosystem att bli obalanserat.

    
    Copyright © 2011 give2all.org