välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fakta om Ailuropoda melanoleuca eller jättepandor

Postad av : Jonathan Nyberg

Jättepandan är ett av de mest hotade djuren i världen, med bara cirka 1600 kvar i det vilda, enligt Smithsonian National Zoological Park. Från och med 2005 hade Kinas regering etablerades för mer än 50 panda reserver, skyddar mer än 45 procent av återstående jättepanda livsmiljö och mer än 60 procent av Giant Panda befolkningen, enligt Världsnaturfonden (WWF). Ändå är björnens framtid osäker. Det är fortfarande hotas av förlust av livsmiljöer, fragmentering och tjuvjakt.

Utbredning och habitat

jättepandor, även känd som pandor, har bott i bambu skogar i flera miljoner år. Historiskt sett omfattade deras utbud stora delar av östra och södra Kina samt norra Vietnam och Myanmar. Idag lever de sex separata bergskedjor i Kina, på den östra kanten av den tibetanska platån, i provinserna Gansu, Shaanxi och Sichuan. De lever på höjder mellan ca 5. 000 och 10. 000 meter i lövskog och barrskog med tät undervegetation av bambu. Deras värld är höljd av tunga moln, tät dimma och skyfall.

Fysiska egenskaper

Pandas unika märkningar ge kamouflage i deras skugga ljusdunkel omgivning. Deras stora kindtänderna och kraftiga käkar krossa lätt bambu. Om storleken av amerikanska svartbjörnar, enligt Smithsonian National Zoological Park, pandor --- på alla fyra benen --- stå mellan 2 och 3 meter hög vid skuldran. Vilda hanar väger upp till 250 pounds och vilda honor sällan når 220 pounds. Deras livslängd i det vilda är inte känt, men zoo pandor leva så länge som 35 år. De är lika farliga som andra björnar.

Föda och födosök Anpassningar

jättepandan kost är 99 procent bambu. Saldot består av andra gräs, enstaka små gnagare eller mysk killingpar rådjur. Pandor brukar äta sitter upprätt, lika människor sitter på golvet. Deras framben tag bambu med hjälp av en "pseudo tumme", som enligt Smithsonian zoo är verkligen en långsträckt och utvidgade handled ben. Deras rovdjur tarmsystem passerar mycket av vegetationen de äter som avfall. För att kompensera för detta, pandor äta mellan 20 och 40 pounds av bambu dagligen.

Social struktur och reproduktion

Pandor är ensamlevande men kommunicerar regelbundet via doftmarkeringar, läten och enstaka möten. Män och kvinnor att träffas oftare under häckningstiden på våren. Pandor övervintrar inte utan honor gör den för att föda. Dräktigheten varierar kraftigt. Smithsonian zoo uppskattar det är mellan 95 och 160 dagar. Honorna kan föda två unga men vanligtvis endast ett unge överlever i naturen. En kvinnlig jättepanda kan bara lyckas höja 5-8 ungar under sin livstid.

Utveckling

Newborn pandor väger i allmänhet mellan 3 och 5 oz. , Ca 1 /900 av sin mammas vikt. Enligt Smithsonian djurparken, de är rosa och cirka 7 inches lång med gles, kort vit hairs. Their ögonen tätt slutna. De liknar små vuxna med en månad gamla. På ca 75 till 80 dagar gamla, står de och gå några steg. De trav bakom deras mödrar ungefär en månad senare och klättra i träd. Enligt Smithsonian zoo, lämnar de sina mödrar med 1 u00BD till 2 års ålder.

    
    Copyright © 2011 give2all.org