välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

förstoring av konvergerande lins

Postad av : Annika Hultén

Alla vet att inget kan gå snabbare än ljusets hastighet. Däremot ljusets hastighet inte alltid förblir detsamma. I lufttomt vakuum i rymden den går som snabbast. I luften i jordens atmosfär den rör sig nästan lika snabbt. I vatten eller glas rör den sig mycket långsammare. Detta beror på att täta objekt har en massa atomer i dem. Det innebär att det finns fler saker för ljusstrålen att stöta ihop, och detta hämmar ner dem. Det är denna egenskap av tät se-igenom material som glas som gör att det finns förstoringsglas möjligt.

Du behöver:
pilgrenar
. Skrapan.
Cirkelsåg.
Trä ångbåt.
String.
Små trä bitar.
Borrmaskin.
Tråd eller garn.

Densitet

Även ljus som normalt färdas i raka linjer, när det träder ett ämne med en annan densitet, böjs. Vilken riktning det böjar i beror på om ämnet är mer eller mindre täthet än det ämne ljuset kommer ifrån. När det kommer in en tätare ämne, böjer det mot en tänkt linje vinkelrätt mot ytan av ämnet. Om den är mindre tät, då böjer sig borta från detta vinkelrät linje

Ett exempel

För att förstå varför det är så, betrakta följande exempel:. En bil drivor vid sidan av vägen en aning, så att två av dess hjul är på smuts och grus. Hjulen att snurra långsammare på denna yta än de gör på trottoaren. Eftersom de hjul som fortfarande står på trottoaren går en längre sträcka, vänder bilen bort av vägen mot bogen, flytta närmare en tänkt linje vinkelrätt mot sidan av vägen.

konvergerande linser

En konvergerande lins, även kallad en förstoringsglas och en konvex lins, har två krökta ytor. I mitten av en konvergerande lins är tjockare än dess kanter är, vilket innebär att linjer som är vinkelräta mot ytan vid kanten av linsen ligga på högkant mer jämfört med den vinkelräta linjen i centrum.

Ljus i en konvergerande lins

Detta innebär att när ljus kommer in i objektivet från luften, är det böjt lite mot mitten av linsen. När den når den andra sidan, de linjer vinkelrätt mot ytan är alla pekar i andra riktningen. Eftersom ljuset går nu in i en mindre tät ämne (luften) samtidigt, ljusstrålarna böjs gång inåt, mot mitten. Detta gör dem komma till ett fokus, en enda punkt, en bit bort från objektivet, vilket gör föremål som ses genom linsen verkar vara större.

Förstoring

Den exakta förstoring kan listat ut väldigt lätt. Bara dividera antalet en av brännvidd på objektivet. Sedan dividera antalet en av avståndet linsen är från objektet är förstoringsglas. Subtrahera den andra siffran från den första. Dividera resultatet med avståndet mellan objektivet och objektet är förstoringsglas. Detta resultat är förstoringen de konvergerande lins kan denna sträcka.

    
    Copyright © 2011 give2all.org