välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fossil mest sannolikt förekommer i skiffer

Postad av : Magnus Ekblad

Shale är en form av sedimentära bergarter skapas från slam, sand och lera. Sedimentära bergarter såsom skiffer är fossila-rika områden, eftersom växter och djur som fångats i gyttja få fossil som lera och sand torkar och hårdnar.

I USA kan rika fossila fyndigheter finns i oljeskiffer avlagringar i Utah, Nebraska, Kalifornien och Kentucky. Fossiliserade växter, alger, skaldjur och leddjur finns i skiffer. Enligt Kentucky Geological Survey, armfoting fossil är mycket riklig.

Alger och cyanobakterier

Shale formationer innehålla de fossiliserade resterna av många typer av växter. Bland de vanligaste av dessa är alger som Yuknessia, en form av gröna alger.

Enligt University of California i Berkeley, House Range oljeskiffer inlåning i Västra Utah innehåller många icke-mineraliserad alger och cyanobakterier fossiler. Dessa visas ibland mörka oregelbundna fläckar på stenen.

Trilobiter

Trilobiter är en vanlig fossil hitta på platser som Burgess Shale formationen. Först visas över 500 miljoner år sedan, trilobiter anpassade att överleva i många miljöer. Vissa levde och jagade på havsbotten medan andra flöt eller simmade. Deras hårda skal delad gjordes av kalcit som skal av musslor och andra armfotingar.

Enligt University of California i Berkeley, har trilobit fossil samlats in av människor under en lång tid. En av de artefakter finns på en 15. 000 år gammal bosättning i Frankrike var en trilobit fossil görs till en amulett.

Växtfossil

Många växt fossil har hittats i skiffer formationer. I Kentucky, innehar svart skiffer av vreden Region fossila stockar av utsäde ormbunkar och stora träd.

Många fossila bärande skiffer formationer är förknippade med kolgruvor såsom gruvor nära Danville, Illinois. Den skiffer formation i samband med denna gruva har en stor del av en fossil skog inklusive många exempel på utsäde ormbunke jätte lycopsids. Enligt universitetet i Illinois, var lycopsid en typ av jätte klubb mossa med hårda cirkulär skalor som täcker dess stam.

Brachiopoder

En av de vanligaste fossilen som finns i oljeskiffer är armfoting. Många arter av brachiopoder finns idag på klipporna och lera av havsbotten. Alla armfotingar är tvåskaliga djur featuring bilaterala symmetri. Den övre skalet är en spegelbild av det nedre skalet, precis som den vänstra sidan av kroppen är en spegelbild av din högra sida.

Det finns många exempel på brachiopoder i fossila fynd. Enligt Kansas Geological Survey, visade armfoting fossiler först i berg från 525 miljoner år sedan. Arten var nästan utplånats under den stora massan perm utdöendet som dödade 90 procent av alla levande arter ungefär 250 miljoner år sedan.

Crinoids

Crinoids är bland de äldsta djurarter på planeten. Besläktade med sjöstjärnor och sjöborrar, crinoids är tagghudingar. Tagghudingar är djur med hårda taggiga yttre beläggningar som visar en radiell symmetri. Crinoids ofta kallas hav liljorna på grund av deras flower-liknande form.

Enligt Kansas Geological Survey hade crinoid tre kroppsdelar. Den långa stjälken var gammalmodiga av ringformade sektioner och fäst djuret till havsbotten. Blomfoder lör ovanpå stammen och innehöll i mun, mage och anus. Ovanpå blomfoder, vinkade länge maten samla vapen i vattnet, fånga matrester med små flimmerhår och trycka ner den till munnen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org