välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fysik aktiveringsenergi

Postad av : Annika Hultén

Den aktiveringsenergi av reaktion är den mängd energi som måste ange de komponenter innan reaktion kan uppkomma. Det är en viktig del av alla reaktioner som inte kan ske genom enkla molekylär kontakt för utan det kan atomerna i varje molekyl inte uppnå tillräckliga spänning att ändra sina bondings

Betydelse

Aktivering energi är grundläggande för kemi, biologi och partikelfysik. Till exempel, utan solenergi, sker fotosyntes inte och enzymer kan inte bryta ner den mat vi äter om vi är på rätt temperatur. På samma sätt agerar tröskel energi i partikelfysik samma som aktiveringsenergin i att det är den nödvändiga energinivån som måste uppnås innan en partikel kan skapas.

Tidsplan

aktiveringsenergi måste ange atomära struktur molekyler innan reaktionen kan ske. Även om det är möjligt att skapa en kedjereaktion där den energi som produceras genom reaktion A väcker atomerna som orsakar reaktion B, reaktion en måste fortfarande sättas igång genom en inledande introduktion av energi. Exempelvis kommer de kemikalier i en match huvud reagera våldsamt och frambringar en låga, men endast när matchen drabbas

Storlek

Aktivering energi är åtgärder i kilo joule per mol och beräknas med hjälp av Arrhenius ekvation:. Ea=-RT ln (k /A). Detta anger att aktivering energi är lika med den negativa i den allmänna gaskonstanten (R) temperaturen (T, mätt i Kelvin), multiplicerat med den naturliga logaritmen av hastighetskonstanten delat (k, ett mått på reaktionshastigheten) av frekvensen faktor i ekvationen (A, antalet korrekt orienterad kollisioner i reaktionen).

Överväganden

Även Arrhenius ekvation föreslår aktiveringsenergin är helt enkelt en faktor av temperaturen (som är en form av energi i sig själv), kan det också påverkas av närvaro av en katalysator. Katalysatorer arbete för att påskynda reaktioner och även att skapa en alternativ möjlighet att reagera kemikalier på en lägre energinivå.

Effekter

Den sammantagna effekten av aktivering energi, är att majoriteten av reaktionerna försenas eller förhindras på grund av otillräcklig energi är närvarande för att ge dem möjlighet att äga rum. Även där atomer skulle existera i ett mindre glada och därför mer stabil stat efter reaktionen, presenterar aktiveringsenergi ett hinder som måste övervinnas innan de kemikalier som kan reagera, som tillåter mer användbart (men instabila) föreningar förekommer i naturen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org