välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är magneter som används vid vattenkraftsdammar?

Postad av : Ulf Friberg

Vattenkraft skapas när vatten används som kraftkälla för att generera elektricitet. Kraftverksdammar använda faller vatten för att driva generatorer. De generatorer som används i denna process har spinning elektromagneter inne i dem. Det är de förändrade magnetfält som skapar spänningar som orsakar el till flödet

Överväganden

Faradays Induktion förklarar principerna för hur elektriska generatorer fungerar. Fysikern Michael Faraday upptäckte att när en magnet flyttades nära en tråd eller en ledare, var en aktuell skapats eller framkallad inuti kabeln.

En elektromagnet skapas när strömmen flyter i en tråd, vilket kommer ett magnetfält. Dessa fält är förstärkas om ledningen har många ringar och har även metall som järn eller stål inuti. Enligt Faradays induktion, en rörlig elektromagnet kan inducera en ström i en ledare som är placerad nära den.

Vattenkraft

Dammar lagra vatten från bäckar, åar skapa vad som kallas en reservoar eller konstgjord sjö. Vattnet från dammen är gjord falla från en hög höjd till en låg en. Dessa konstgjorda vattenfall har vad som kallas potentiell energi, som är förmågan att kunna användas för att utföra arbete baserat på positionen i ett gravitationsfält. Vattnet ståndpunkt är dess höjd. När vattnet reser är det guidad använder rör eller tunnlar som kallas turbinrör. De turbinrör har grindar och tankar uppsving, och vattnet från dem regleras av drift av verken.

Turbiner

En turbin har en roterande del som kallas en rotor, som är ett hjul med knivar som är böjda. Vissa vattenturbiner använder hinkar istället för blad. Hjulets axel är kopplad till en generator. Falling vatten från rören eller tunnlar faller på bladen eller hinkar som orsakar axeln att rotera, och axeln i sin tur driver generatorn.

Generatorer

Elektriska generatorer omvandla mekanisk energi som ges av det fallande vattnet till elektrisk energi. De har en roterande arm eller armatur som är insvept i ringar, och som är placerad inuti ett magnetfält. I generatorer, är den del som rör sig kallas rotorn, och den del som inte flyttar kallas stator.

I ett vattenkraftverk generator, axel eller turbinaxeln former armaturen av den elektriska generatorn. Rotorn består vanligtvis av flera högar med laminerat stål eller järn celler som är omgivna av slingor av koppartråd. De stackar kallas poler, och var och en fungerar som en elektromagnet. Rotorn roterar, eftersom det är direkt kopplad till armaturen. Omger rotorn är en spole, vanligtvis bildas från en ledare som en järnkärna med tider som vertikalt har anslutit kopparskenor. Denna ledare utgör statorn.

el genereras eftersom när rotorn snurrar, inducerar sin föränderliga magnetfält en växelström i slingorna i statorn.

Roliga fakta

Vattenkraft står för cirka 20 procent av alla av den el i världen. I USA används det för att generera 10 procent. Den största vattenkraftverk i USA finns på Grand Coulee Dam på Columbia River i Washington. Grand Coulee Dam är också den tredje största producent av vattenkraft i världen. Det största är Itaipu vattenkraftverk i Brasilien och Paraguay som ligger på Parana River.

    
    Copyright © 2011 give2all.org