välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man beräknar molality av en substans

Postad av : Annika Hultén

Den molality av en substans avser antalet mol av den löst ämne per kg lösningsmedel. Molality är inte att förväxla med molaritet, en alternativ enhet av koncentration som mäter antalet mol löst ämne per liter vätska. Molalities är speciellt användbara när ett experiment innebär viktiga förändringar i temperatur, eftersom medan molaritet av en substans minskar med ökande temperatur, kommer molality, som är baserad på vikt snarare än volym, förblir desamma

Du behöver:.
Räknare.


1.
Beräkna antalet mol löst ämne genom att dividera massan av löst ämne som de molekylära lösningens vikt. Till exempel, föreställ dig att du har 10,0 gram Br2 löst i 1,00 L i cyklohexan. Molekylvikt Br2 kan beräknas genom att multiplicera molekylvikten för Br, finns på en periodiska systemet, med 2, vilket ger 159,8 gram per mol Br2. Om du delar massa Br2 i lösningen av molekylvikten för Br2, tycker du att det finns cirka 0,063 mol Br2 i lösningen.
2.
Multiplicera volymen av lösningsmedlet genom sin densitet för att beräkna massan av lösningsmedel. Exempelvis är tätheten av cyklohexan 0,779 kg per liter vid rumstemperatur. Multipliceras volymen av cyklohexan med densiteten, finner vi att det finns cirka 0,779 kg cyklohexan.
3.
Dela mol lösta ämnet genom massan av lösningen, i kilo bestämma molality av det lösta ämnet. Till exempel dela 0,063 mol Br2 av 0,779 kg cyklohexan för att fastställa att molality av det lösta ämnet är 0. 080 m.

    
    Copyright © 2011 give2all.org