välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur ögat ser ljuset

Postad av : Ulf Friberg

Vision är en av de viktigaste sinnena. Utan vision skulle det vara svårt, om inte omöjligt, att göra de flesta dag till dag uppgifter. Av denna anledning har ögat utvecklats till att tolka den elektromagnetiska energi som kallas ljus som genomsyrar vår miljö

Ljus och miljö

Ljus är en form av elektromagnetisk energi som fyller vår miljö. Ljus härstammar naturligtvis från källor som solen och månen, samt från konstgjorda källor såsom glödlampor. Detta elektromagnetisk energi flödar genom rymden tills det kommer i kontakt med någon massa, vanligen ett föremål som en sten eller ett träd. När ljus träffar en massa, är en del av sin energi absorberas och resten bryter med sin frekvens och energi förändrats.

Iögonfallande

Ögat är ett specialiserat organ utvecklats för att fånga och tolka ljus. Ljus som bryts från omgivningen kommer in i ögat när fönstret i ögat, hornhinnan, pekar mot det. Hornhinnan har ett tunt lager av fukt, kallas slöja av tårar, som hjälper till att fokusera ljus i hornhinnan.

Light Filtrering

När ljuset har trängt in i ögat genom hornhinnan, är det filtreras genom mörka centrum av ögat, kallas eleven. Eleven accepterar ljuset som har kommit in på ögat och gör det djupare in i orgeln. Ju större pupill, desto mer ljus som kommer in i ögat. Storleken på eleven styrs av iris, den färgade delen av ögat. Iris kontrakt och vidgar eleven beroende på mängden av ljus: att göra eleven mindre när ljuset är ljust och större för att släppa in mer ljus i när det är svag.

ljusprojicerande

När ljuset har passerat genom pupillen, går den in i ögats lins. Ögats lins fokuserar ljuset och sprider ut det på baksidan av ögat som en filmprojektor. På baksidan av ögat, som kallas näthinnan, består av specialiserade celler som kallas tappar och stavar som ändrar ljus energi till neurala signaler.

Light Tolkning

stavar och koner tolka olika grader av ljus. Stavar tolka ljus på natten och i dunkla inställningar. Kottar tolka solljus och starkt ljus. Det finns tre olika pigment av både stavar och koner, en för varje av grundfärgerna. Beroende på ljusets frekvens, absorberar alla dessa pigment olika grad på energi och omvandlar den till neurala signaler. Dessa neurala signaler passera längs synnerven till hjärnan tolkas till vad vi kallar syn.

    
    Copyright © 2011 give2all.org