välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

kollagen struktur och funktioner

Postad av : Valon Istrefi

Kollagen är ett enkelt, fibrösa proteiner som finns i flera olika former. Den står för en fjärdedel av allt protein i våra kroppar och cirka en tredjedel av vår totala kroppsvikt. Kollagen är en viktig del av kroppens diverse bindväv, som utför uppgifter som att interna strukturella ram som omger och skyddar känsliga inre organ och utbyta flexibilitet och elasticitet.

Struktur

Kollagen består av tre kedjor av aminosyror, varje över 1. 400 molekyler lång. Den Protein Data Bank beskriver varje kedja i en serie på tre aminosyror: glycin, prolin och hydroxiprolin, i en återkommande sekvens. De tre kedjorna spole runt varandra i vad som kallas en triple helix. Den helixar form så kallade fibriller. Det sätt på vilket kollagen fibriller förpackas i olika vävnader förmedlar olika funktionalitet på dem

Hud

Collagen är det viktigaste elementet i bindväv i de yttersta lagret av huden . Här lånar kollagen struktur elasticitet, även om en del av denna smidighet går förlorad över tiden, vilket resulterar i rynkor. Många anti-aging kosmetika som innehåller kollagen i ett försök att ersätta det som förlorats. Ja, vissa plastikkirurgiska ingrepp innebär en injektion av kollagen under huden för att minska utseendet av rynkor, enligt Science Encyclopedia

senor och ligament

Kollagen är också en del av senor, som ansluter muskler till ben och ligament, som förbinder de ben i en led. De två strukturerna skiljer sig från varandra något, delvis baserat på hur hårt deras kollagenfibrer packas. I båda fallen förmedlar kollagen både styrka och flexibilitet, vilket möjliggör rörelse.

Cartilage

Brosk består av en blandning av kollagen och broskceller. Brosk finns i olika områden i hela kroppen inklusive knät, näsa och öron. Kollagen del av brosk är det som ger strukturer som öron och näsa flexibilitet och rörlighet. Brosk absorberar vatten bra, vilket ger en svampig kvalitet, enligt Science Encyclopedia. Detta gör för bra stoppning och dämpning i leder som knän.

Ben och tänder

skelett och tänder innehåller kollagen i kombination med mineralkristaller. Den elastiska egenskaper som observerats i kollagen någon annanstans i kroppen är minskat i ben och tänder, eftersom de olika mineraler som finns förmedla styvhet. Kollagen är robust konfiguration ger en stark och stödjande ram för skelettdelar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org