välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

steg-för-steg astronomisk navigering

Postad av : Jonathan Nyberg

Navigation-oavsett om de reser på havet, genom öppna öknen eller med bil-kan ske på flera sätt. Lotsning använder landmärken för att identifiera platsen. Död räkning använder sig av en kompass och reseloggar att lokalisera en position. Elektronisk utrustning (t. ex. GPS) kan också användas för navigering. Den tidigaste formen av vägvisning, astronomisk navigering, drar på var solen och månen, stjärnor och planeter att sluta plats

Överväganden

"fixstjärnor" upp och ner, men annars ockupera etablerade positioner på himlen. Solen, månen och planeten rörelser är lika förutsägbara. Almanacker visar exakt position för himlakroppar vid varje given tidpunkt på dagen under ett givet år. Genom processen att "skjuta" (placering) positioner i två till tre stjärnor eller planeter, solen-eller solen och månen då både sett under dagen-gör kurs-plotta så enkelt som att kartlägga höjd och tid.

Typer

Grundläggande astronomisk navigering kräver en klocka, en sextant och en nautisk almanacka-och, naturligtvis, penna och papper. Sextanten mäter vinkeln mellan en himlakropp och havet horisonten. Klockan (helst upplyst) måste anpassas till rätt tidszon (antagen latitud öst eller väst om Greenwich Mean Time). En klocka som går snabbt eller långsamt måste korrigeras. Den bästa versionen av nautiska almanackan är det orange-cover regeringen upplagan, som innehåller almanacka. Andra versioner innehåller endast tidvatten och annan information.

Betydelse

Astronomisk navigering använder vinkel (räknat i grader, minuter och sekunder) för att jämföra stjärna eller planet positioner till någon punkt med jordytan. Circle och Jorden omkrets båda lika 360 grader, så en grad motsvarar 60 minuter (3600 sekunder). En nautisk mil (1,15 mark miles) motsvarar en minut båge på jordens yta, så en båge vinkel på en minut över jordytan också en sjömil.

Funktion

Navigering jämför positioner som har hittats av död räkning med faktiska observationer. Först skjuter (site) en himlakropp med sextanten och registrerar den exakta tiden för den förmodade longitud. Gå till nautiska almanackan tabell över de antagna longitud, latitud antas och deklination (vinkel avstånd) för att himlakropp. Jämför död räkning position och de observerade position att avgöra hur nära du är den förmodade platsen. Skillnaden mellan antagen och faktiska anger antalet nautiska miles ur kurs du är. Kurs korrigeringar kan göras.

Förebyggande /Lösning

Astronomisk navigering handlar om kurs-plottning i händelse av fel på instrumentet. Navigatorn bör därför ha tre olika uppsättningar av färdigheter: erkänna några betydande himlakroppar, plotta en kurs med en gradskiva och ta fram en sextant med tillgängliga bestämmelser. Om den enda almanackan finns är från ett tidigare år, göra lämpliga justeringar av beräkningarna. Alternativa observationsteknik inkluderar ofta utför observationer och genomsnittstid och höjd (vinkel) avläsningar, eller skapa en graf och rita tid (y-axeln) kontra höjd (x-axel).

    
    Copyright © 2011 give2all.org