välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

thermoregulation hos människa

Postad av : Charlotte Wannberg

Den mänskliga kroppen är full av självreglerande processer. Metabolism och utsöndring och sömn är bara några. När de yttre förutsättningarna hotar stabiliteten i kroppen reagerar, ibland omedelbart. Dessa reaktioner är nödvändigt för människor att överleva i många miljöer de bebor. Från den kalla tundran i Sibirien till den fuktiga regnskogar i Brasilien, människor har möjlighet att överleva på grund av deras förmåga att reglera sin inre temperatur

Homeostasis

Homeostasis beskrivs läget i relativ stabilitet i kroppen. Detta läge omfattar många faktorer som koncentrationen av näringsämnen och vattenhalten i kroppen. Den innehåller också kroppstemperaturen. Den ideala inre kroppstemperatur för människa är 98,6 grader C. I ett tillstånd av homeostas denna temperatur kommer att variera något beroende på nivå av aktivitet i vilken en person är engagerad. Till exempel kan en persons kroppstemperatur bli något lägre än den ideala temperaturen vid vila och något högre under perioder av träning.

Värmereglering

Människor är varmblodiga djur, vilket innebär att de bibehålla sin kroppstemperatur internt. Denna kontroll av kroppstemperatur kallas temperaturreglering. Det tillåter människor att anpassa sig till förändrade yttre temperaturer utan att väsentligt förändra deras inre kroppstemperatur.

Temperatur Detection

När träffade miljöer som hot mot den inre temperaturen i kroppen, till exempel kall eller varm förhållanden, är den mänskliga kroppen utlöser ett svar. Till exempel nervändarna i huden upptäcka temperaturförändringar i miljön utanför kroppen och signal hjärnan att antingen öka eller minska värmen i kroppen.

Reaktioner på varma temperaturer

När kroppen känner varma temperaturer valfritt antal reaktioner kan inträffa. Svettning är en metod för att minska kroppstemperatur. De svettkörtlar i huden utsöndrar svett, som innehåller vatten och vissa näringsämnen. Processen för avdunstning arbetar sedan att kyla kroppen. Nackdelen med svett är förlusten av vatten. Underhålla vatten i kroppen är särskilt viktigt i höga temperaturer.

Reaktioner för kyla

När det är kallt hjärnan får signalen att blodkärlen drar ihop, vilket minskar blodflödet och förhindra värmeförlust. Om nödvändigt kroppen kommer rysning ofrivilligt. Denna åtgärd frigör värme genom konsumtion av energi.
Långsiktiga kyla orsaka metabolisk förändringar sker i kroppen. Till exempel fördelningen av glukos och andra molekyler ökar under perioder med kallt väder, släppa värme i processen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org