välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är strukturen och rollen av cellmembranet?

Postad av : Ulf Friberg

Ett cellmembran är den tunna struktur som bildar den yttre ytan av en cell protoplasma. Det reglerar passage av material till och från cellen. Det är förmodligen den cellens viktigaste organeller (cell delen). Membranet är det enda som håller cellen tillsammans. Cellmembranet består av ett dubbelt lager av fosfolipider med proteiner som sträcka om fosfolipid lager på insidan, utsidan eller båda lagren tillsammans

Phospholipid Struktur

Fosfolipider är fettsyra molekyler. Varje lipid har en hydrofil huvud (det vill säga vatten-locka) och en hydrofob svans (det vill säga vattenavvisande). Cheferna är tillverkade av lipidmolekyler med en fosfatgrupp fäst till slutet. De två lager i kontakt med deras svansar inåt, mot varandra, med ett lager av huvuden vetter utanför cellen och ett lager huvuden vetter inne i cellen.

Phospholipid Funktion

Fosfolipider Låt membranet blir flytande vid normala fysiologiska temperaturer. Fosfolipider låt formen cellen ändras beroende på fysiska begränsningar eller hematokrit. Membranet låter syre, koldioxid och små kolväten passera lätt, men blockerar passagen av vatten, joner och andra stora molekyler som glukos (socker).

Proteinstruktur

Celler behöver ett sätt att kommunicera med varandra och passera större näring genom membranet. Proteiner göra dessa jobb. Proteiner består av aminosyror och skiljer sig mycket från lipider. Det finns två stora grupper av proteiner: integrerad proteiner och perifera proteiner. Integral proteiner är trans-membranproteiner-de spänner över området mellan membranet lagren

Perifera proteiner är bara på ena sidan av membranet och fäster integrerad proteiner. . Vissa är ankare för cytoskelettet (som ger cellen form) eller extracellulära (utanför cellen) fibrer. Proteiner är större än lipider och röra sig mer långsamt.

proteiners funktion

Proteiner gå samman celler i cell adhesion (som klister). De fäster membranet att cytoskelettet, bidra till att upprätthålla cellens form och håller membranet på plats. Proteinet delar som utsätts för cellens inre och yttre är hydrofila. Proteiner fungerar som receptorer, eller molekyler budbärare som talar om för cellen att starta eller stoppa åtgärder. Proteinerna gör membranet selektiv permeabilitet (tillåta näringsämnen att passera). De kontrollerar rörelse genom membranet. Vissa proteiner bär glykoproteiner (uppdelat sockermolekyler) som fungerar som en signatur för specifika celler.

sak förordning /Homeostasis

Eftersom celler som homeostas (jämvikt inom och utanför cellen), låter membranet endast vissa ämnen genom vid vissa tidpunkter. Fyra viktiga faktorer som avgör om ett ämne kan passera membranet. Om de är lipider, eller fettlösliga molekyler, kommer de att passera lätt. Mindre molekyler passerar lättare än de större. Molekyler med en neutral avgift kommer att få en lättare tid än positiva eller negativa joner. Eftersom cellmembranet är ett levande innehåll, har den förmågan att ändra vilka molekyler kan passera åt gången.

    
    Copyright © 2011 give2all.org