välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vikten av att andelen organiskt kol

Postad av : Valon Istrefi

Markens organiska kol blanketter från nedbrytningen av växter och djur vävnad på markytan och under ytan. Organiskt kol består av aminosyror, organiska syror, växter fibrer och biomassan av mikroorganismer. Detta organiskt kol driver energiflödet i jord, kontroller gasutsläpp och dikterar de kemiska och fysikaliska egenskaper hos den jord

Origins

Organiska partiklar tränger in i marken som växter och djur dör och börjar brytas ner. Gravity och vatteninfiltration flytta molekyler koldioxid ner genom markprofilen, vilket gör dem tillgängliga för konsumtion av organiskt material i marken. Men vissa former av kol bryts ned lättare än andra. "Äldre" kol i marken profil är betydligt mer resistenta mot nedbrytning och är lagrat i marken.

Växthusgaser

organiskt kol i marken fungerar som en energikälla för att mark mikrober, som svarar för en stor del av kväve och fosfor transformationer i många ekosystem. Jordarna i skog och gräsmarker har ofta tillräckliga mängder syre för organiskt material som ska brytas ned. Eftersom detta organiskt material bryts ner av markens mikroorganismer, koldioxid, en viktig växthusgas, släpps ut i atmosfären. Omvänt, i våtmarker och risfält jordar, syre begränsar ofta och nedbrytning sker i en långsammare takt, och den färdiga produkten är metan, en annan växthusgas till oro.

Våtmark Höjd

Våtmark jordar kännetecknas av en större mängd organiskt material än marksänd jordar, större markfuktighet och lägre mängder syre. Alla de olika faktorer sammantagna gör att det organiska materialet i våtmarken marken bryts ned mycket långsammare än i terrestra jordar. Eftersom organiskt material ackumuleras i stället förmultnar, höjden av kustnära våtmarker ytor kan delvis motstå havsnivåhöjning. Hydrologiska förändring av kustnära våtmarker kan störa den känsliga balansen av organiskt material input och nedbrytning, vilket i slutändan kommer att avgöra om våtmarken tillskott kommer att kunna hålla jämna steg med havsnivån stiger.

Fördelar

Organiskt material i marken direkt gynnar jord mikrobiella och påverkar indirekt alla andra organismer, särskilt växter. Näringsämnen binds i organiskt material inte är lätt tillgängligt för växter. Tvärtom måste mikrober börja först nedbrytningsprocessen och få energi från organiskt kol. Eftersom organiskt material bryts ner, är näringsämnen som kväve och fosfor som släpps ut i marken och är sedan tillgänglig för växternas upptagning. Växter behöver inte använda kol i marken, eftersom de kan köpa sina egna från koldioxid från atmosfären.

Global Carbon Storage

De flesta av kol lagras i sedimentära bergarter, med mycket mindre mängder lagras i växter, mark och havet. Organiskt material i marken finns i alla jordar, men i olika mängder. Av den totala mängden organiskt kol, är de flesta finns i träsk och våtmarker, med mindre belopp som finns i skogar, gräsmarker, tundra och system öken.

    
    Copyright © 2011 give2all.org