välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur är vikt, volym och densitet relaterade

Postad av : Stefan Svensson

Vikt, volym och densitet är begrepp inom fysiken används för att beskriva fysiska objekt. De är alla relaterade till varandra i den meningen att densitet är förhållandet volym till massa. Alla mäts vanligen i metriska enheter, men de grundläggande begreppen kan enkelt beskrivas i traditionell engelsk enheter

Grundläggande ekvation

I sin enklaste form är tätheten av ett objekt beräknas genom att dividera sin volym med dess massa. Fysiken Ekvationen är densitet=volym /massa.

Massa

ett föremåls massa är ett mått på hur tungt det är. Det är ungefär detsamma som vikt, med den viktiga distinktionen att vikten (mätt i de engelska enheterna ton, pounds och ounces) förändringar som allvar förändringar. Ett block av trä, till exempel, skulle väga en viss mängd vid havsytan på Jorden, lite mindre på en mycket högre höjd (på toppen av ett berg, där tyngdkraften något svagare) och betydligt mindre på månen (där tyngdkraften bara 17 procent av jordens). Massa (som mäts i den grundläggande enheten i gram) ändras inte oavsett allvar. Massa för små objekt mäts med en balans, där objektet som ska mätas är en ena sidan av balken, och motvikter läggs till den andra sidan tills balken är nivån.

Volym

Volymen av en Objektet är ett mått på hur stort det är. I det metriska systemet, kan den mätas i kubikmeter, centimeter, kilometer eller andra mätningar, beroende på storlek. För objekt som består av regelbundna geometriska former, beräkna volymen är en fråga om att mäta dimensioner och tillämpa geometriska ekvationer. De enklaste objekten är de med sidor som är rektanglar. För sådana objekt, är volymen helt enkelt höjden gånger bredden gånger djupet. Till exempel volymen av behållare som är fem meter med sex meter genom fyra meter, är volymen 120 kubikmeter (dvs 5 * 6 * 4). För oregelbundet formade objekt, är det enklaste sättet att mäta volym genom förflyttning av en vätska eller gas. Till exempel för att hitta den volym av ett knytnävsstora klump vegetabiliska förkortning, kan du fylla en bägare med 20 kubikcentimeter vatten och sedan dränka den förkortade i vattnet, och se vilken nivå vattnet stiger till. Om det går upp till 30 kubikcentimeter, skulle volymen av förkortning vara 10 kubikcentimeter.

Densitet

Densitet definieras som massan per volymenhet. Den beräknas genom att helt enkelt volym divideras med massan, och är traditionellt uttryckt i enheten gram per kubikcentimeter. Olika material har olika densitet, och ju högre siffra desto tätare materialet. Ett block av bly skulle ha en högre densitet än ett stycke trä, som är tätare än ett block av frigolit.

Program

tätheter vanligaste materialen ändrar inte oavsett hur mycket du försöker att mäta, och mest har beräknats och är lätt att hitta på vetenskap eller industrin hemsidor. Därför, om du vet antingen volymen eller massan av ett objekt, men inte båda, kan du använda densitet för att beräkna okänt värde. Till exempel är tätheten av konkret om 2,4 gram per kubikcentimeter. Så om du har ett block av betong om sidan av en trottoar platta, 100 cm med 100 centimeter med 5 centimeter, kan du beräkna volymen (5. 000 kubikcentimeter) och använda den för att beräkna massan av plattan genom att multiplicera med densiteten : 5. 000 cubic inches gånger 2. 4 gram per kubikcentimeter är lika 12. 000 gram och 12 kilo.

Veta densiteten också kan användas för att beräkna förändringar i temperatur, eftersom volymen av de flesta material ökar när temperaturen ökar medan massan förblir densamma vilket innebär att tätheten minskar när det är varmt. Tätheten av material vid olika temperaturer är lätt tillgängliga på Internet

En tredje ansökan är att bestämma om vissa material flyter eller sjunker i vatten. Vattnets densitet är exakt 1 gram per kubikcentimeter, så alla objekt med en mindre densitet kommer att flyta, medan de med större täthet kommer att sjunka.

    
    Copyright © 2011 give2all.org