välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är jäsning skiljer sig från cellandningen?

Postad av : Ulf Friberg

Cellandningen avser en process där celler omvandla mat till energi. Jäsning är en särskild kemisk reaktion inom andning cykeln. Det sker när cellerna inte har tillgång till syre, ett tillstånd även känt som anaerob andning. Jäsningstiden genererar betydligt mindre energi än aerob, eller syre-baserad, respiration

Glykolys och jäsning

Glykolys är det första steget i andning cykeln. Den förekommer i både aerob och anaerob andning. Under glykolysen är glukos molekyler bryts ner i ett ämne som kallas pyruvat. Om syre finns tillgängligt, är pyruvat bryts längre ner och går igenom många fler kemiska reaktioner för att generera en stor mängd energi. Om syrgas inte är tillgängligt går pyruvat genom jäsning, vilket genererar en mindre mängd energi tillsammans med alkohol eller mjölksyra.

Jäsning och energi

Enligt kemi för biologer, genererar jäsning endast cirka 10 procent av den energi som genereras av aerob respiration, tillräckligt för att fortsätta utföra glykolys. Syrebaserade organismer (t. ex. människor) kan överleva under mycket begränsad tid på minimala mängd energi som genereras genom jäsning.

Jäsning och växter

Jäsning är betydligt vanligare hos växter än hos djur. I växter, är etanol ett önskvärt biprodukt av jäsningen. Tillverkare av alkoholdrycker kräver ingredienser för att jäsa för att få alkoholhalten i drycker. Till exempel är öl gjort på jästa spannmål.

Jäsning och motion

När människor utövar, de ofta använder upp syre snabbare än det kan återställas. Av denna anledning muskelcellerna kan engagera sig i tillfälliga anaerob andning. När tillräckligt syre är inte tillgänglig på grund av träning, muskelceller jäsa, som producerar mjölksyra. Mjölksyra sedan bygger i muskler, leder kramper, ömhet och trötthet.

Syfte Aerob Respiration

Aerobic andning befogenheter de flesta organ och celler på människor. Den stora mängd energi som genereras ger viktiga muskler som hjärtat och ofrivilligt andas muskler för att fortsätta flytta. Aerob respiration krävs också för hjärnans funktion samt för förflyttning av frivilliga muskler.

    
    Copyright © 2011 give2all.org