välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

sätt blommor pollineras

Postad av : Valon Istrefi

Du behöver:
Sammansatta ljusmikroskop
. Beredda objektglas.
Oljeimmersion.

Blommor pollineras när pollen överföringar från en anläggning till en annan eller från en del av en anläggning till en annan del av samma anläggning. Pollinering måste ske för att växterna att fortplanta sig. Två grundläggande typer av pollinering förekommer: abiotiska pollinering och biotiska pollinering. Abiotisk pollinering sker utan ingripande från en annan levande organism. Biotiska pollinering sker med hjälp av insekter eller andra levande varelser. Abiotiska och biotiska pollinering kan ske genom olika metoder.

Animal Pollinering

Den vanligaste metoden för att blomma pollinering sker via animaliska pollinerare. Bin och andra insekter dras till doften eller färgen på en blomma av många olika skäl. Många insekter resa till en blomma letar mat, medan andra insekter använda blommor för att söka efter en partner eller skydd. När insekten stannar för att dricka en blommas nektar, pollen från blomman överföringar och klänger sig fast vid insektens kropp. Insekten tar sig sedan till en annan blomma och droppar av en del av pollen den har bara fått från den tidigare anläggningen. Bin och insekter kan även flytta pollen runt från en blomma till en annan på en enda anläggning. Fåglar och däggdjur, till exempel nektar-utfodring fladdermöss, kan också överföra pollen från en blomma till en annan, men insekter är de vanligaste djuret pollinerare. Animal pollinering faller under biotiska pollinering kategorin.

Anemophily

Anemophily eller vindpollination hänvisar till den process där vinden bär med pollen från en anläggning till en annan, utan att biträdas av en levande organism. Denna typ av pollinering faller under abiotiska pollinering kategorin. En mycket liten del av blomma pollinering sker genom denna metod, eftersom pollen måste nå stigmat av samma typ eller växtarter. När bärs av vinden, pollen ofta inte når en lämplig destination, och därför kan reproduktion inte ske.

Hydrophily

Medan ovanligt, kan växter pollinerar med vatten. Denna process kallas hydrophily och också faller under abiotiska pollinering kategorin. Denna metod för pollinering sker när pollen från vattenväxter utsläpp i vattnet. De pollen kan sedan överföra till en annan anläggning, vilket gör att reproduktiva processen ska börja. Beroende på växt kan frisättningen av pollen förekommer på ytan av vattnet eller under den.

Själv Pollinering

Själv pollinering händer när pollen överföringar från en blomma som ståndare till stigma i samma blomma, utan hjälp utifrån. Det finns väldigt få blommor som själv pollinera. Men i vissa arter av blommor, om anläggningen inte pollineras av djur pollination under dagen, kommer själv pollinering förekommer på kvällen när blomman stänger.

    
    Copyright © 2011 give2all.org