välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför är sekretess viktigt i forensisk vetenskap?

Postad av : Stefan Svensson

Kriminalteknik har revolutionerat brottslingar fångas och identifieras. De metoder för insamling och identifiera en persons DNA på en brottsplats fortsätta att förbättra och göra det svårare att komma undan med fruktansvärda handlingar. Liksom alla vetenskaper, dock finns risken för missbruk, och sekretess är av yttersta vikt av flera skäl

Parental Test

Kriminalteknik är oftast kopplade till brottsbekämpning, men det finns tillfällen när det används på den privata sektorn. Paternal testa fastställer huruvida en människa är den sanna fadern ett barn och ger oantastliga bevis för en vårdnadstvist fall. Resultatet av testet kan vara pinsamt, dock, särskilt om ett barn avlats genom ett utomäktenskapligt förhållande. Det är en plikt för en laboratorieassistent att hålla resultaten hemliga och att respektera integriteten hos föräldrarna.

Bevismaterial

Kriminalteknik kan vara den enda bevisningen i ett brottmål som länkar en misstänkt till brottet. Polisen kanske inte vill att resultaten av testet ut till allmänheten förrän ett gripande sker. Om en laboratorieassistent avslöjar detaljer för en brottsutredning, det kan varna en misstänkt, som antingen flyr för att undvika arrestering eller fylla på vapen och vänta på ankomsten av polisen. Varken situationen slutar väl.

Bias

Kriminalteknik är ytterst en mänsklig företag och måste vaktas mot skämd och fördomar. En laboratorieassistent skriva ett sperma eller hår prov för att utvinna DNA ska inte veta om han testar den misstänkte eller offret, inte heller bör enskilda fallet avslöjas. Om detaljerna i ett kön brott mot ett barn läggs ut, till exempel, då laboratorieassistent kanske känner sig tvungen att manipulera provet att peka finger åt den misstänkte.

Skämd juryn

En misstänkt i en brottslighet bör alltid anses oskyldig till dess motsatsen bevisats. Det är upp till försvarsadvokater och åklagare att se till att en jury i den misstänktes kamrater inte är partiska eller smittat innan de bevis som presenteras. Om en laboratorieassistent bryter sekretessen av resultaten innan rättegången inleds, då juryn kommer att ha en förutfattad föreställning om att den misstänkte är skyldig.

DNA-databas

Vissa länder har utvecklat en DNA-databas för att identifiera brottslingar. Den som döms för ett brott i Florida, till exempel, är skyldig att ge ett urval av DNA till denna databas så att om han begår ett annat brott polisen kommer att ha ett snabbt sätt att identifiera honom. Det är tveksamt dock om det är en integritetskränkning. En person som var på platsen för ett brott men inte begått det fortfarande skulle identifieras som misstänkt, vilket kan vara besvärande.

    Previous:nothing
    Next:inhemska lönnarna i Kanada
    
    Copyright © 2011 give2all.org