välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

torris fakta

Postad av : Magnus Ekblad

"Dry Ice" är det gemensamma namnet för koldioxid i dess fasta form av materia. När de utsätts för normalt atmosfäriskt temperaturer och tryck, inte smälta torr-is inte till en vätska. ". Sublimering" Snarare det övergångar direkt från en fast till en gas, i ett fenomen som kallas

Produktion

Den råa koldioxid användas för att göra torris är vanligtvis den biprodukt från annan kemisk fabrik. Denna koldioxid biprodukt skickas från källan anläggningen till kolsyreis fabriken via pipeline. När gasen når den andra anläggningen, är det pumpas genom en serie filter för att avlägsna vattenånga, flyktiga organiska ämnen (VOC) och andra orenheter. Den renade gasen komprimeras sedan till en extrem press och kyls med en freon-baserat kylsystem. Denna kombination av tryck och kyla gör att gasen att kondensera till flytande CO2. Små mängder vätska CO2 injiceras sedan i en icke-trycksatt kammare, där den plötsliga minskningen av trycket gör att vätskan avdunstar snabbt. Men orsakar denna avdunstning temperaturen till plumet. Kombinationen av lågt tryck och släppa temperatur gör att CO2-gas att sätta in fina, snö-liknande korn av fasta CO2. Slutligen rymmer en mekanisk kolv inne i kammaren CO2 snön i stora pellets och block.

Program

Torris block används oftast för kylning, speciellt som ett alternativ till elektriska kylsystem. Till exempel att frakta glass eller biologiska prover långa sträckor, ett fraktbolag eller bud kan besluta att packa dem med flera block av kolsyreis. På samma sätt kan livsmedelsbutiker och laboratorier använda ett par dussin pellets av torr-is för det småskaliga, tillfälliga kyl-projekt.

När den placeras i vatten, torr-is pellets skapa en konstant ström av lågt hängande dimma. Även om koldioxid som utvecklas från denna dimma är inte giftig, kan det bli en kvävning risk i trånga, dåligt ventilerade utrymmen.

På industriell nivå, kan torr-is används som ett alternativ till sand- eller vatten-sprängning. I grund och botten är små pellets av torr-is matas in i en ström av tryckluft och sköt ut ur ett munstycke. Den snabba, hårda pellets bryta upp oönskade rester och sedan helt sublimerar till gasformigt CO2.

Temperatur

Under normala temperatur och tryck (STP) förhållanden, yttemperaturen på sublimerande torris är -78 grader Celsius. Som sådant är det mycket farligt att vidröra. Direkt exponering av hud, även för ett ögonblick, kan orsaka svåra köldskador.

Transportera

När torr-is används för sjöfarten kräver Department of Transportation (DOT) att både förpackningen och lasten skrovet vara väl ventilerad. Förutom att förebygga oavsiktlig kvävning, tillåter ventilation den inre lufttrycket att utjämna med atmosfärstrycket. Utan detta kan ackumulering av CO2-gas leda till en explosion. Dessutom måste behållaren har en officiell DOT "Koldioxid" sigill under transporten.

Kolsyreis Bomber

sublimering av torr-is skapar en stor volym CO2-gas. För att göra en "torr is bomb" Pranksters fylla en skruvkork av plast med ungefär en halvliter vatten, droppa i några kolsyreis pellets och skruva åt locket på ordentligt. Några sekunder senare, trycket inuti behållaren övermannar plastens skjuvhållfastheten, vilket gör att behållaren exploderar. Olagligt i Kalifornien, Nebraska och kommuner i hela landet, torris bomber är som bekant högt, producera tillräckligt med ljudenergi till trummor brista örat inom ett visst intervall.

    Previous:nothing
    Next:hur man tränar din drake
    
    Copyright © 2011 give2all.org