välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man konstruerar en cirkel med två tangenter

Postad av : Magnus Ekblad

Du kan konstruera en cirkel från två icke-parallella linjer så att cirkeln sitter tätt mot raderna-med andra ord, så linjerna är tangent till cirkeln. Ett sådant problem kan komma upp i en geometri klass att träna form konstruktion. Du kan lösa problemet med en linjal och kompass, algebraiskt eller använda kalkylen. Med hjälp av en linjal och kompass, men inte det mest exakta metoden, är den snabbaste

Du behöver:. .
Linjal
Kompass.


1.
Beteckna de två linjerna skall göras tangent till cirkeln som linje 1 och 2.
2.
Rita en linje vinkelrät mot linje 1. Rita det genom Linje 1 vid någon punkt, utom där linje 1 och 2 möts. Utvidga denna linje till skär Linje 2 också. Beteckna segment av denna linje mellan linjerna 1 och 2 av bokstaven S.
3.
Mät ut var mitt i segmentet S och markera det.
4 .
Rita en linje vinkelrät mot linje 2 genom mittpunkten av S.
5.
beteckna segment vinkelrätt mot linje 1 och som löper från linje 1 till mittpunkten av S av S1.
6.
beteckna segment vinkelrätt mot linje 2 och som löper från linje 2 till mittpunkten av S från S2.
7.
beteckna mittpunkten för S med bokstaven C, för "centrum", eftersom det är mitten av cirkeln du skapar.
8.
Använd kompassen till att konstruera en cirkel med centrum vid C och radie längd S1 och S2, som är lika långa. Eftersom S1 och S2 är vinkelräta till linje 1 och 2, cirkeln gjord av dem är tangent till linje 1 och linje 2.

Tips och varningar


  • annan konstruktion är att lokalisera den punkt P där de två linjerna skär varandra och bygga en tredje linje genom P som bisects vinkeln vid P mellan Linje 1 och 2. Rita en linje vinkelrät mot linje 1 via tredje raden vid punkt C och mät avståndet D längs den från linje 1 till den tredje raden. D kommer att radien av den cirkel du konstruera. Använd en kompass för att konstruera en cirkel med radien D centrerad vid punkt C.
    Previous:nothing
    Next:hur man beräknar induktans cylindrar
    
    Copyright © 2011 give2all.org