välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Fakta om fornegyptiska smycken

Postad av : Stefan Svensson

Fornegyptiska smycken ger en fascinerande inblick i en värld av för länge sedan. Bevis har hittats som visar de gamla egyptierna gjorde smycken så långt tillbaka som 3100 f. Kr. Fakta om denna smycken har fastställts genom århundraden av arkeologisk undersökning. Smycken var inte sliten bara som en prydnad eller indikation på social status. Den spelade en integrerad del i livet för alla gamla egyptierna

symbolism

fornegyptisk smycken design speglar den tunga betydelse egyptierna placeras på religiös symbolik. Symboler på smycken representerade gudar, magiska tecken, hieroglyfer och djur. Dessa amuletter troddes skydda bäraren från det onda ögat och onda krafter i stort.

Symboliken var inte alltid av religiös eller skyddande natur. Forntida egyptiska män bar ringar att de används som ett sigill som var motsvarigheten till en underskrift på juridiska dokument. Män med lägre ekonomisk status bar ringar gjorda av silver eller koppar. Rika män hade ringar på en mer invecklad konstruktion, ofta med en dyrbar sten graverad med ett emblem som ett lejon eller hök.

Scarab Skalbaggar

Scarab skalbaggar var av särskild betydelse för de gamla egyptierna. De representerade solguden Ra. Scarab hängsmycken, armband, ringar och halsband var ofta bars av forntida egyptierna och var inte begränsade till de rika. Människor av alla sociala och ekonomiska status bar skarabé smycken.

Det var en stor vikt vid detta smycken. För att vara säker att det inte fanns någon förvirring om vem smycken tillhörde, var namnet på ägaren inskrivna på den plana undersidan.

Samlade

Smycken gjordes från ädelstenar och halvädelstenar. Ametist, karneol, kalcedon, var fältspat, jaspis, lapis lazuli, malakit, kvarts och turkos används ofta. Fajans var en uppskattad favorit i gamla egyptierna. Fajans var en grön-blå glas-typ material tillverkat av krossad kvarts, kalk och alkalier.

Färg

Färgen på stenarna som används i smycken höll en stor symbolisk betydelse. De olika färgerna representerade lycka och skydd från en viss fara. Lapis lazuli var kraftigt gynnade för sin blå färg, som representerade och bars i stor utsträckning av royalty. Green representerade bördighet och jordbruket framgång. Den avlidne var prydd med ett rött halsband som utgjorde ett erbjudande av blod för guden Isis.

Metal

Guld var den metall som används mest. Det var gott och enkelt från Nubien. Silver användes också men inte i så stor utsträckning. Det var svårare för gamla egyptierna att få än guld. FILIGRANARBETE gjorda av guld och silver prydd egyptiska smycken och har vanligen används för spännen och knäppen guld. Brons var en annan favorit metall som används av de gamla egyptierna. Det var ibland täckt med bladguld. De använde också en legering som kallas Electrum, som var gjord av guld, silver och spårmängder av koppar.

    Previous:nothing
    Next:utveckling och födelse i djurs beteende
    
    Copyright © 2011 give2all.org