välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man gör socker kristaller i en burk

Postad av : Magnus Ekblad

Växande stora sockerkristaller i en burk är ett forskningsprojekt som skapar en söt godis. Socker är redan består av många små kristallstrukturer. När den löses i vatten och lämnad ensam, dessa kristaller band till varandra i ännu större kristallstrukturer. En övermättade socker blandningen läggs till i en burk sedan vänster för att sakta avdunsta. Detta speglar den process genom vilken andra mineral kristaller bildas i naturen. Ju långsammare vattnet avdunstar, de stora kristallerna växa

Du behöver:.
Varmvatten.
Skål.
Sugar.
Doseringsmått.
Karamellfärg.
Jar.
Cheesecloth.
Gummiband.


1.
Häll 2 koppar varmt kranvatten i en skål. Sakta rör i 1 dl socker tills det är helt upplöst.
2.
Lägg till en eller två droppar av flytande karamellfärg till socker blandningen, om så önskas. Häll blandningen i en ren glasburk.
3.
Placera en bit gasväv över toppen av burken och fäst med ett gummiband. Detta förhindrar att damm från att landa på den formar kristaller.
4.
Ställ burken i ett område där det inte blir störd. Låt det vara för minst en vecka, eller tills allt vatten har avdunstat ur burken.
5.
Ta bort cheesecloth när kristallerna är helt bildas längs sidorna och botten av burken. Bryt dem och äta dem om så önskas.

Tips och varningar


  • Knyt ett bomullssnöre till en penna och lägga pennan över burken så att strängen dinglar i sockret vattnet. Kristallerna växer längs strängen, vilket gör rock godis.
  • Grow oätliga kristaller och ersätta Epsom salt eller alun för socker.
  • Kristallerna bara växa korrekt om så mycket socker som möjligt är upplöst i vattnet, en process som kallas supersaturating. Försök inte använda mindre socker eller experimentet fungerar inte.
    Previous:nothing
    Next:hur man gör snabbt & enkelt kristaller
    
    Copyright © 2011 give2all.org