välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur torr ved snabbare

Postad av : Ulf Friberg

Normalt kan klippa ved ta allt från sex månader till ett år till säsong, eller torka ut. Låta din ved torka ut är viktigt. Grön, brinner vått trä inte bra. Fuktigt trä kommer inte att hålla brinnande och kommer att producera för mycket rök. Vedeldning när det är vått orsakar också kreosot att bygga upp i skorstenen eller röret snabbare. Lära sig att korrekt krydda ved leder till en snabbare torktid

Du behöver:.
Förvaring utomhus för trä
. Motorsåg.
Axe och /eller trä splitter.
Vattentät presenning (s).
Surrningsgarn /rep.
Säkra jordspett.
Förvaring inomhus för trä.


1.
Välj en optimal plats utomhus att stapla dina ved. Din position bör utsätta virkespaketen till kontinuerlig sol och vind under hela dagen.
2.
Klipp din ved under början och mitten av våren till att minst sex månader för den torka innan du behöver att bränna den. Använd din motorsågen för att såga träden i sektioner den längd som behövs för din spis eller braskamin.
3.
Använd en yxa eller ved splitter för att dela varje stor del runda ved i fyra mindre bitar högst fyra inches i diameter.
4.
Stack skära ved till en enda rad. Sätta rader framför varandra hämmar luftcirkulation.
5.
Täck toppar din virkespaketen med vattentät presenningar. Knyt garn eller snöre i hörnet hålen. Placera säkra pålar i marken i ytterkanten av din stack. Knyt den andra änden av garn eller snöre till insatserna.
6.
Testa fukt i din ved en gång i månaden med hjälp av mätaren trä fukt. Följ tillverkarens instruktioner. När fukten i procent av veden ligger mellan 15 och 20 kan du flytta det till förvaring inomhus, som en vedbod.

Tips och varningar


  • ved bitar bör inte vara mer än fyra inches runt för att torka ordentligt i den tid som behövs, något större tar längre tid att torka
  • Om du har tillräckligt klippa ved bör din stackar vara fyra meter bred och fyra meter hög till. Undvik att luta.
    Previous:nothing
    Next:hur man mäter vindhastigheten till havs
    
    Copyright © 2011 give2all.org