välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

naturkatastrofer som kan uppstå av naturliga orsaker

Postad av : Ulf Friberg

naturkatastrofer påverkar negativt människoliv genom att skada egendom, ekosystem, eller leda till förlust av liv. Naturkatastrofer är ofta väderrelaterade, men vissa är resultatet av jordens skiftande och föränderliga. Dessa händelser ske utan inblandning från människor och kallas ibland för force majeure. Naturkatastrofer som följd av naturliga orsaker är ofta oundvikligt, men åtgärder kan vidtas för att försöka förbereda sig för dem.

jordbävningar, tsunamis, och vulkaner

Jordskorpan består av bitar av jordens kallas tektoniska plattor. Merparten av tiden, dessa glider på ytan ostört. Men ibland, tallrikar skiftet och kolliderar med varandra. Resultatet av en kollision är en jordbävning, som orsakar skakningar på ytan. Jordbävningar förekommer längs skiljelinjer, eller inom vilka områden tektoniska plattor justera. En jordbävning synpunkt ursprung är känt som fokus, medan området på ytan ovanför fokus kallas epicentrum. Tsunamis, även känd som flodvågor, resultat från vattnet jordbävningar orsakar stora sväller av vatten att krascha på marken. Vulkaner finns berg som har öppningar som kan släppa ut gas tryck från jordens kärna att fly. Många gånger, om en jordbävning inträffar under en vulkan kommer vulkan får utbrott och utvisa lava.

Avalanches

bergsområden har en chans att uppleva laviner under vintern. En lavin inträffar när snö plötsligt glider från ett lutande läge. En upplåtas lavin kan flöda för flera miles och kommer att förstöra allt i sin väg. Detta misstag i snö kan orsakas av skalv i jorden skakar snön lös. De kan också uppstå enbart på grund av mycket snö på den lutande blir för tung att stödjas av sluttningen. Som en lavin rör sig längs, kan det innehålla skräp, is och luft i flödet att bli ännu mer kraftfull.

Tornador

tornados förekommer oftast i USA i staterna öster om Klippiga bergen, enligt National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Tornados utvecklas inom åska under vilken varm luft kolliderar med en kallfront. Resultatet av denna kollision är en snurrande tratt av luft som kan flytta så fort som 250 miles i timmen och över. Tornados förekommer ibland inom mark-bundna orkaner och tropiska stormar. Åska producerar vanligen tornados under våren, framför allt inom stater som är kända kollektivt som Tornado Alley. Dessa tromber verkar öppet i början tills tillräckligt damm och skräp plockas upp. Över vatten kan svagare tornados kallas tromber förekommer.

Översvämning

NOAA listor störtfloder som Nr1 väderrelaterade dödsorsaken i USA. Översvämning inträffar när mängden regn faller från en storm är mer än vad som kan absorberas eller hanteras av dränering. Översvämning händer överallt, även områden i närheten av vattendrag kan påverkas oftare. Översvämningar är inte som en naturkatastrof om det inte förekommer i ett område befolkat av människor.

Orkaner och tropiska stormar

Lågtryckregulatorer system för spinning luft som sker över haven kallas orkaner. Avdunstat vatten från havsytan samlar in och blir en storm. Dessa stormar kan börja snurra. När stormen snurrar, men vindarna är under 74 miles per timme, är det system som kallas en tropisk storm. När vindhastigheten når 74 miles per timme eller mer, är den tropiska stormen eskalerade till orkan status. Orkaner över Indiska Oceanen kallas cykloner, medan orkanerna i östra Stilla havet kallas tyfoner. Dessa stormar kan skada områden i stor utsträckning på att nå marken.

    Previous:nothing
    Next:hur bete fryst ansjovis
    
    Copyright © 2011 give2all.org