välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

utveckling och födelse i djurs beteende

Postad av : P-O Lennartsson

Med en så rik mångfald av liv på jorden, är det inte förvånande att det finns många sätt djur reproducera, utveckla och föda. Alla animaliska reproduktion innebär foster dräktighet, där fostret utvecklas inne i ett ägg eller moderlivet, som äger rum efter spermie befruktar ägget. Att föda barn varierar också, och kan innebära unga kläckägg från ägg eller just deras moders sköte

Variationer i reproduktion

Hur djuren föds beror på om föräldrarna är en oviparous (äggläggande) arter, såsom de flesta fåglar och reptiler, eller viviparous (live bärande) arter, såsom däggdjur. Befruktning sker under parning när en manlig spermie befruktar en hona ägg och en former embryo. Vissa djur som lämnar sina ungar efter födseln, som ormar, kan skapa tusentals av embryon i syfte att säkerställa att vissa kommer att överleva. En elefant mor, å andra sidan, investerar tid och kraft på en baby, ta hand om det förrän i vuxen ålder.

Äggutvecklingen

äggläggning djur, som fågelungar eller ödlor, äggen kläcks som ger barnen med äggula för att få näring när de växer och utvecklas. Den vita av ägget ger dem vatten och protein. Foster utvecklas i olika hastigheter. Dräktigheten får sista månader, i fråga om pingvinerna, eller endast 21 dagar för en inhemsk höna. Sju dagar efter hönan lägger ett ägg, vingar och fjädrar utveckla, och på 20 dagar börjar ungen andas luften innan den luckor. När kläckts, äggläggande djur har ett ägg tand som tillåter dem att skapa ett hål i sina skal och dyka.

Mammal utveckling

Mammal fosterutveckling, som regel, sker långsammare än i oviparous djur . I stora däggdjur, som elefanter, kan det ta över ett år. Efter befruktning, sker utveckling rum i honans livmoder, eller livmoder. När ett embryo former, börjar den implantat i livmodern och att växa. Till skillnad från ägget, får däggdjur foster näring från mamman genom navelsträngen och moderkakan, vilket ger mat och tar bort avfall.

Född

Under förlossningen kommer moderdjur ofta reträtt från andra djur. Födelse i däggdjur föregås av arbetskraft, där livmodern börjar kontrakt för att driva ut fostret med huvudet först. Moderkakan pressas ur fostret efter det nyfödda barnet. De flesta djur rengöra sina nyfödda genom att slicka dem, och kan också rengöra området genom att äta moderkakan att ta bort lukten av blod och avskräcker rovdjur.

Vård av nyfödda

Mammal vård skiljer sig från beteendet hos många groddjur och fiskar. Egg-kläckts unga kan ofta överleva på egen hand från födseln, så däggdjur kan bara lämna äggen att kläckas ensam. Flockdjur, såsom hästar, måste lära sig att köra timmar efter födseln, så att fly från rovdjur. Alla däggdjur sjuksköterska, genom vilket modern skänker näring och antikroppar som hjälper de unga att växa och frodas.

    Previous:nothing
    Next:pascalite lera använder
    
    Copyright © 2011 give2all.org