välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur robotar svetsa bilkarosser?

Postad av : Annika Hultén

1913 introducerade Henry Ford den rörliga löpande bandet, vilket möjliggör snabb produktion av billiga konsumtionsvaror. I modern tid har även några av de tråkiga, back-breaking arbete generiska löpande band-arbetare lämnats ut till outtröttliga maskiner som kan arbeta nonstop utan att förlora precision eller hastighet.

Förmodligen det bästa publicitet av dessa maskiner är svetsrobot, vanligtvis ett gigantiskt multi-ledad arm med en extremt hög värme båge eller plats för svetsare knutna till slutet. Det är kombinationer av faktorer som gör svetsrobotar möjligt. I de mest avancerade modeller ger en optisk lins, eller "öga" på slutet av robotarm roboten att bedöma avstånd, bredder, vikt etc. , för att möjliggöra bortom-kirurgiska precision i sin svetsning. Denna förmåga också i stort sett eliminerar behovet av kvalitetskontroll, utom i fall av maskinhaveri. Maskinen är mycket dyrare än andra svetsrobotar, och kan bli föremål för programplanering glapp, men kan ofta betala sig i ökad produktivitet och minskad felmarginal. I mindre avancerade modeller, är roboten programmerad för att alltid flytta på samma sätt utan minsta variation, beroende på placeringen av bildelar i roboten arbetsstation är korrekt att undvika katastrofala fel. Fördelen med denna robot är dess lägre kostnad, extrem noggrannhet och förutsägbart beteende.

I båda fallen, som en bil kropp flyttas i sitt arbete zon, har en robot en del på plats när svetsaren roboten skickligt svetsar metall tillsammans, efter ett förutbestämt mönster av beteenden. Generellt extruderar en hylsa i änden på robotens arm en del av industriell kvalitet löda och hög värme komponent smälter lodet mot metallram på bilen och bildar ett starkt band. En alternativ metod innebär en annan robot (eller eventuellt en människa) att placera löda i förutbestämda platser på bilens ram innan det når svetsrobot arbetsstation. I detta fall följer roboten helt enkelt ett mönster av svetsning platser utan att veta om lodet är där eller inte, detta kan orsaka kvalitetskontroll problem om löd-placering systemet (robot eller organiska) misslyckas. En alternativ placering av svetsrobotar kan komma i form av en robotarm utlämning löda medan en annan utför själva svetsningen. Även detta kräver robotar av högsta kaliber i fingerfärdighet, flexibilitet och anpassning, är resultatet en extremt snabb, effektiv svetsning process som härmar rörelserna hos en människa mekaniker, men med en precision och hastighet omöjligt för en människa att uppnå.

    Previous:nothing
    Next:Cap & handelssystemet definition
    
    Copyright © 2011 give2all.org