välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vilka uppgifter av vatten i fotosyntesen?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Fotosyntesen är hur växter och vissa typer av bakterier livnära sig själva. Landlevande växter och marina växter kallas växtplankton utnyttjar vatten, koldioxid och olika våglängder av ljus för att göra glukos. Processen skulle kunna sammanfattas med att säga att koldioxid plus vatten plus energi (solljus) förvandlar göra (CH2O) och syre. Den CH2O är en kolhydrat förening som sedan kemiskt omvandlas till ATP, det bränsle som används av celler.

Split

Fotosyntesen i alla växter börjar med två typer av reaktioner. Det finns ljusberoende reaktioner och lätta oberoende reaktioner. Turning solljus och koldioxid i livsmedel kräver lite energi. Växter få denna energi från vatten genom att dela vattenmolekyler till vätgas och syrgas atomer.

väteatom är fastsatt på koldioxid atomen. Väteatomen leveranser elektroner för koldioxid atom, och resultatet är en glukos atom och syre. Eftersom anläggningen inte längre behöver syre, det är utvisas genom en speciell struktur. Den kolhydrat som produceras omvandlas genom cellandningen till adenosintrifosfat (ATP), det bränsle som används i cellerna i alla levande ting.

Underwater Fotosyntes

Eftersom fotosyntesen är processen för att skapa energi som lagras i glukos atomer, processen bör vara densamma under vattnet. Marine fotosyntes är dock lite annorlunda från markbundna fotosyntesen i att det finns många fler fotosyntetiska pigment, varje stimuleras av olika våglängder (färger) av ljus. Landväxter huvudsakligen använder klorofyll för att producera fotosyntes.

Enligt forskare vid Virginia Institute of Marine Science har mer än trettio olika fotosyntetiska pigment har upptäckts i marina växtplankton. Dessa små marina växter producerar mer än hälften av världens syretillförsel.

Morgondagens Fuel

Vätebränsleceller är i nyheterna en hel del dessa dagar. Det enda problemet är att få en stadig leverans av väte billigt. Forskare vid Rochester University arbetar på en möjlig lösning. De använder vatten och solljus för att skapa artificiell fotosyntes.

Först en komplicerad naturlig kromofor, mekanismen växter använder för att samla in solljus, används för att skapa fria elektroner från solljus. För att förhindra att kromofor från återta elektroner, ett system med extremt små nanorör trattar elektronerna i vattnet i nästa skede av experimentet.

Elektroner dela vatten till vätgas och syrgas. Vätgasen kan fångas upp och lagras för användning vid makten celler eller vätgasdrivna bilar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org