välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

samevolution av blommor & insekter

Postad av : P-O Lennartsson

Under kenozoiska period som började 65 miljoner år sedan den första bina började fjärilar, nattfjärilar och getingar förekommer, bekvämt samtidigt de blommande växterna var diversifiera. Blommorna var också specialiserat att locka en viss typ av insekt eller djur att öka chanserna för pollinering. De var samtidigt utvecklas

Co-evolution

Co-evolution är när två olika arter utvecklas på samma gång och är helt beroende av varandra. Växter utvecklats för att producera blommor och pollen som ett medel för reproduktion och den nyligen utvecklats insekter hittade en färdig födokälla.

Ömsesidiga fördelar

Idag, över 65 procent av blommande växter pollineras med hjälp av insekter. Ungefär 20 procent av alla insektsarter är beroende av blommor för mat under åtminstone en del av deras liv.

Bee blommor

Bin besöker blommor för nektar och pollen. Några av de pollenkorn få placeras i små säckar på benen och få tillbaka till kupan. Korn som håller sig till insektens kropp få borstad på nästa blomma som besöks, pollinerar att blomma. Bin är starkt beroende av doft, har så vissa blommor utvecklas berusande dofter för att locka dem.

Hummingbird blommor

Blommor som lockar kolibrier är ljust färgad och har slang former som tillgodoser den slanka böjda räkningar. Dessa rör borste pollen på huvudet och axlarna av fågeln som det flöden. Kolibrier har ett nedsatt luktsinne, så doften är inte en fråga.

Sexuell attraktion

Vissa orkidéer lockar pollinatörer med löfte om sex. De drar manliga getingar genom att erbjuda blommor som ser ut och luktar honan av arten. En manlig landar på orkidén och försöker para sig men har ingen lycka. Han går vidare till nästa blomma och försöker igen, sprider pollen i processen.

Roliga fakta, Protectors

Ett ovanligt förhållande mellan de akacia träd och myror akacia. Myrorna lever i trädets stora ihåliga törnen. Trädet producerar ett ämne som myrorna använder för mat på bladspetsarna. I sin tur myrorna försvara trädet genom att attackera alla djur som kommer i närheten trädet, vilket hindrar trädet från att bli uppätna.

    Previous:nothing
    Next:hur kan återvinning av plast hjälpa?
    
    Copyright © 2011 give2all.org