välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fyra klasser av makromolekyler som förekommer i levande organismer

Postad av : Jan-Olof Stoor

Det finns fyra typer av makromolekyler: kolhydrater, lipider, proteiner och nukleinsyror. Makromolekyler bildas vid en typ av reaktion som kallas uttorkning-syntes, som lämnar en makromolekyl strukturerad på ett sådant sätt att den kan ha en specifik funktion i en levande organism. Biologer identifiera makromolekyler genom att analysera deras subenheten sammansättning, vilket innebär att de analyserar kemiska egenskaper och struktur makromolekyler.

Kolhydrater

Varje kolhydrater molekyl innehåller kol, väte och syre. Även om olika kolhydrater kan ha olika mängder av dessa faktorer, är förhållandet alltid detsamma: en kolatom till två väteatomer till en syreatom. Den huvudsakliga funktionen av kolhydrater är att lagra energi för senare användning. Sockerarter, stärkelse och fibrer alla kolhydrater.

Lipider

Lipider också lagra energi, men eftersom de är icke vattenlösligt, kan en organism använda lipider för att lagra energi på olika sätt än den kan kolhydrater. Även fetter kan ha varierande strukturer, de gjorde alla består av fettsyror, som är kedjor på 10 till 20 kolatomer. En fosfolipid är en speciell typ av lipid som gör upp cellmembran i våra kroppar.

Proteiner

Proteiner består av långa kedjor av aminosyror. Aminosyror finns i 20 typer, varav åtta är "väsentlig" aminosyror, vilket innebär att vi måste konsumera dem i vår kost. De återstående 12 kallas "onödiga" aminosyror vilket innebär att våra kroppar kan producera dem. Den övergripande strukturen av ett protein (ordningen på aminosyror) bestämmer dess roll i en organism. En viktig funktion hos proteiner är att fungera som enzymer, vilket innebär att de katalyserar, eller sporre, en viss kemisk reaktion utan att förbrukas i processen.

Nukleinsyror

Det mest kända nukleinsyra är DNA (deoxiribonukleinsyra ). DNA innehåller en "blåkopia" av strukturen i cellerna det hjälper till att skapa. DNA består av fyra grunder (adenosin, cytosin, guanosin och tymidin), ordnade i par för att göra en dubbel-strängat spiralformade struktur. Den exakta placeringen av paren är "blåkopia" som styr ny cell skapas. En liknande nukleinsyra, RNA (ribonukleinsyra), är också består av fyra baser, men det är enkelsträngade och har uracil som bas istället för tymidin.

    Previous:nothing
    Next:presentidéer för Aquarius
    
    Copyright © 2011 give2all.org