välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

studie av trädringar information

Postad av : Magnus Ekblad

Dendrokronologi är vetenskapen om att studera och dating trädringar. Den kan användas för att bestämma åldern på ett speciellt träd. När flera träd i ett visst område studeras, kan trädringar ge ledtrådar till geologiska eller miljömässiga händelser i området

Räkna Ringar

Genom att räkna antal ringar på en trädstam kan du berätta åldern på trädet. Varje år ett nytt lager av trä, eller en ring, läggs till det växande trädet. Ringarna har både en ljus tillväxt avsnitt och en smalare, mörkt avsnitt. Forskare kan använda en metod som kallas coring att ta en liten, men långa, på tvären avsnitt ur stammen för att räkna ringarna och inte skadar trädet.

Ring Bredd

I år där ökningen är gynnsamma kommer trädet lägga ringar som är breda. Om trädet har gått igenom en period av torka eller kyla eller betonades på något sätt, kommer den att lägga smala ringar till sin stam. Sjukdom, insektsangrepp, och konkurrensen om näringsämnen från andra träd eller växter kan också orsaka smala ringar.

Cross Dating

Dendrochronolgists använda ömsesidig dating för att göra studien av ringarna mer exakt. Genom provtagning och jämförelse av data trädet ringen från många exemplar inom ett miljömässigt liknande område, kan forskarna identifiera det exakta året för en ring bildades.

Skeleton Rita

En metod att korsa datering kallas skelett plottning. Forskare studera variationerna av träd ring bredd på remsor av millimeterpapper. Varje diagram representerar en träd. Forskare jämför sedan grafer, letar efter liknande mönster.

Conifer Ring Bildning

ringar av barrträd eller evergreens, är annorlunda än blomväxter, de träd som har löv som blir bruna och faller av på vintern. I barrträd har earlywood, eller ljus avsnitt, celler som är stora i diameter men med tunna väggar. Den latewood eller mörka avsnitt har mindre celler men cellväggar är mycket tjockare.

Angiospermer Ring Bildning

Angiosperms har fartyg celler som är en del av trädets kärlsystemet. Dessa celler visas inte i barrträd. I earlywood, dessa fartyg celler är större i diameter än i latewood.

    Previous:nothing
    Next:hur man tenn magnet tråd
    
    Copyright © 2011 give2all.org