välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vetenskapsmässa idéer med socker kristaller

Postad av : Camilla Näslund

Sockerkristaller verkligen ett barns bästa vän, så skapar en vetenskap rättvis projekt med dessa behandlar är ett bra sätt att hjälpa barnen att bli mer intresserade av vetenskap. Rock Candy är egentligen en samling av stora sockerkristaller vuxit från en lösning av socker och vattnet, enligt Sciencebuddies. org. När små molekyler med socker springa in i varandra, stick de och kristalliseras.

Odla socker Kristaller

Allt du behöver för att växa sockerkristaller är vatten, strösocker vitt socker, eller garn bomullssnöre, en penna, matlagning sked , pot och spis, mäta skedar och muggar, skruv, tejp, och glasburk (som rymmer ca 14 gram), enligt Sciencekidsathome. com. Koka ca 1 och 1 /2 koppar vatten och tillsätt ca 3 /4 kopp socker i vattnet. Rör lösningen väl och häll den i burken. Knyt eller tejp strängen till mitten av pennan (medan du håller pennan så att det är horisontellt) och dra in strängen från den. Knyt en vikt (t. ex. en skruv) till botten av strängen så att strängen kommer hänga rakt. Sedan doppas strängen i socker-vatten-lösning och vila pennan över mynningen av burken. Efter detta kommer du att se sockerkristaller växer långsamt på strängen i de närmaste dagarna. Du kommer i princip har en egen kandisocker rock.

Odla stalagmiter och stalaktiter

Du kan också använda samma typ av sockerlösning för att efterlikna växande stalaktiter och stalagmiter. Den här gången behöver du också en bit tyg, en annan glasburk och ett fat. Stalaktiter är mineralfyndigheter i former som liknar istappar som hänger från taken i grottorna, medan stalagmiter ligga på grund av grottorna, enligt Askdefine. com. För att göra dessa avlagringar, fylla två burkar med sockerlösningen, och lägga en remsa av tyg mellan de två burkar med ändarna i de lösningar, enligt ScienceProjectIdeas. com. Mitten av remsan bör vara lite lägre än topparna av burkar. Låt sockerlösningen att droppa från mitten av remsan i ett tefat. Genom att göra detta, kommer du att se en STALAKTIT hänga på band och en stalagmit börja bildas i fatet. Efter kristaller ha bildats, lägg dem i torra behållare för säker förvaring.

Go Beyond Plain White Sugar

Förutom att skapa en lösning med granulerad vitt socker, prova att skapa samma typ av lösning med farinsocker och strösocker detta gången. Lägg 1 kilo strösocker med 1 kopp kokande vatten i sin egen burk, och blanda 1 och 3 /4 koppar i brunt socker med 1 kopp kokande vatten i en annan burk, enligt ThinkQuest. org. Efter att ha låtit kristaller att växa på suspenderade strängar i burkar, jämföra resultaten av de två nya socker-lösningar med varandra och med den första vitt socker lösning. Använd en linjal för att mäta olika storlekar av kristaller. Detta bidrar till att avgöra vilken lösning som är mest effektiv på att göra större kristaller kontra mindre socker kristaller och hur snabbt de formulär för varje typ av socker.

    
    Copyright © 2011 give2all.org