välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur man använder en 555 timer krets

Postad av : Charlotte Wannberg

De 555 Timern har en hobby favorit sedan den introducerades på 1970-talet. Billig, mångsidig och lätt att använda, kan du konfigurera detta för allmänt ändamål pulsgenerator för astable, bistabil eller monostabil funktion. Det bästa sättet att lära sig hur man använder 555 är genom att bygga kretsar. IC datablad har den grundläggande driftsparametrar, formler och scheman som behövs för att komma igång. Förutom 555 själv och sin faktablad, allt du behöver är ett par utombordare delar, en skärbräda och en enkel likström.

Du behöver:
555 timer datablad
. Motstånd sortiment.
Kondensator sortiment.
Bakbord.
Korta bitar av 22 gauge solid tråd.
9-volts likström.
555 timer IC.
Oscilloskop.


1.
Läs 555 datablad och lära sig om dess layout, operativa egenskaper och användningsområden. Att vara en pulsgenerator, blir det används i många digitala kretsar. Du kan också använda den som en ljudsignal källa eller en LED-blottare. Notera där 555 är ansluten för makt och mark. Se även tidpunkten nätverk som består av två motstånd och en kondensator. Detta nätverk bestämmer 555: s tid och duty cycle.
2.
Välj ut två motstånd med värden mellan 1K och 1M ohm och en kondensator mellan 0,001 och 10 microfarads. Du kommer att använda dessa delar för 555: s timing nätverk. Beräkna tid med hjälp av följande formel:

T=0,693 x (Ra + 2Rb) x C
där T är tiden i sekunder, Ra och Rb är resistansen i ohm, och C är kapacitans i Farad. Observera att du fördubbla värdet av ett motstånd, Rb. Ra och Rb har speciella platser i 555: s timing krets, så om värdena för de två motstånden är olika, beror deras inverkan på krets på vilka som du använder för Ra och Rb.
3.

Sätt upp en prototyp breadboard av ledningar positiva och marken från en 9-volts likspänning till breadboard makt bussar. Sätt in 555 timern i breadboard så det grenslar särskild plats i plast. Denna plats är placerade med dubbla inline-paketet (DIP) integrerade kretsar. Var försiktig så att stiften gå rakt in i hålen och inte böja.

med DC strömmen, tråd positiv effekt på pin 4 och 8 i IC och jord till stift 1. Sätt motstånd för Ra och tråd ena sidan till stift 7 och den andra till positiva kraft. Sätt Rb in i styrelsen så att den ena sidan ansluter stift 7 och den andra ansluter stift 6. Sätt kondensatorn så att den ena sidan ansluter till stift 6 och den andra går till makten marken. Wire stift 2 till stift 6.

Anslut en sond till din oscilloskop och klipp dess jordledare till ditt nätaggregat marken. Sätt en tråd så den ansluter till stift 3, den 555: s produktion, och klipp oscilloskopet till denna tråd. Slå likströmsförsörjningen på. Du bör se en upprepning puls vågform på oscilloskopet, och om vilken tidsperiod ska matcha vad du beräknas i steg 2. Detta är astable drift.
4.
Experimentera med andra resistor och kondensator värden för att se deras effekter på frekvens, period och drift. Prova 555 s monostabilt och bistabilt lägen. Dessa kommer att innebära några ombildning av delar och IC-anslutningar stift, även om tidpunkten nätverket förändras mycket lite.

Tips och varningar


  • Du kan driva 555 timer från någonstans mellan x och 15 volt DC. En 9-volts batteri kan vara en idealisk kraftkälla.
  • Om du inte har ett oscilloskop händig kan du göra en enkel indikator ur en lysdiod och 220-ohms motstånd. Wire lysdioden anoden till stift 3, dess katod i serie med motstånd, och den andra änden av motståndet till jord. Lysdioden blinkar när 555 utgång pulsen går hög.
    Previous:nothing
    Next:hur man beräknar projektil rörelse
    
    Copyright © 2011 give2all.org