välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur en ett skott krets

Postad av : Ulf Friberg

Ibland i elektronikdesign du arbetar med en puls vågform det är inte riktigt som du vill. Det kan vara oberäkneligt, för kort eller för lång. Kretsar kallas one-shots eller monostabil timers kan acceptera en puls eller byta som en utlösande faktor och producera en skräddarsydd, konsekvent puls som en utgång. Du kan enkelt konfigurera en 555 integrerad krets (IC) som en one-shot timer. Genom att välja värden för en enda resistor och kondensator, ställer du in one-shot löptid utgångspuls

Du behöver:
555 timer IC.
Prototyping bakbord.
Kort 22-gauge wire bitar.
5-volts likström.
Tryckknapp SPST switch (breadboard stil).
Motstånd.
Kondensatorer.
Lysdioder (LED).


1.
Bestäm hur länge du vill att 555: s utgångspuls vara. I det här exemplet kan du använda en sekund. För 555 timer, detta är formeln för pulslängd.
T=1,1 (R1 x C1)
(t tiden i sekunder, R1 motstånd i ohm och C1 är kapacitansen i Farad Om du har ett 10K ohms motstånd, koppla in 10. 000 för R1 och 1 för T ger 90 microfarads på C1.
2.
in 555 timern i kopplingsdäcket. Se den bredare område med facket --- detta är tänkt att ta integrerade kretsar. Se till att 555: s stiften gå i rakt och inte böja.
3.
Med strömförsörjningen bort eller kopplas bort, anslut 5-volts positiva och markström leder till kopplingsdäcket. Använda 22-gauge wire, anslut positiva kraft till stift 8 i 555 och mark till stift 1. Tryck på 10K ohms motstånd R1 i styrelsen, och tråd ena änden till positiv kraft och den andra till stift 7.
4.
Wire stift 7 och 6 tillsammans, och ansluta stift 4 och 2 tillsammans. Sätt in 90 mikrofarad tidpunkten kondensator C1 i brädan. Wire den positiva sidan av kondensatorn till den anslutning på stift 6 och 7 och den negativa sidan att strömförsörjning marken. Tråd stift 1 på 555 till marken. Sätt i en 0,01 mikrofarad kondensator i brädan så att den ena sidan ansluter till stift 5 i IC, och dess andra sidan är ansluten till jord.
5.
Sätt lysdiod och en 150 -ohms motstånd. Anoden (rund) sida av LED ansluts till stift 3, 555 s produktion. Lysdioderna katod (platt) del ansluter till motståndet. Den andra änden av motståndet är ansluten till jord. Skjut enpolig-single-kast (SPST) omkopplare i brädan. Wire sitt bidrag till fem strömförsörjning, och sin produktion till stift 4 av IC.
6.
Slå på strömmen. Om du har anslutit allting korrekt bör lysdioden lysa i en sekund när du trycker på strömbrytaren en kort stund.

Tips och varningar


  • Experimentera med olika värden på R1 och C1 får man olika tider från denna krets.
    Previous:nothing
    Next:Var bor sköldpaddorna & lägga sina ägg?
    
    Copyright © 2011 give2all.org