välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man kan balansera ekvationerna för syra & bas-reaktioner

Postad av : Camilla Näslund

I en syra-bas reaktion, dissocierar en väte proton från syran är negativt laddade jon (lit. "anjon) och tillfälligt obligationer till en vattenmolekyl och bildar ett positivt laddade" hydronium "jon (H3O +). Samtidigt dissocierar basen protonen från hydronium jon (omvandla det tillbaka in vatten) och obligationer med (normalt permanent).

kan dock kemiska ekvationer för syra-bas reaktioner vara svårt att balansera på grund a. ) vissa syror har flera protoner, b. ) några baser även ha flera väte protoner och C. . ) Vissa molekyler kan bete sig som antingen syror och baser, beroende på andra reaktanterna
1
avgöra. . den reaktanterna (vänster) och produkter (höger sida) av den syra-bas reaktion.
2.
Bestäm vilken av de två reaktanterna förlorar en eller flera väteatomer genom reaktion utan att förlora någon syreatomer. Detta reaktant är sur. Till exempel i reaktionen "HCl + NaOH -> NaCl + H2O," både reaktanter förlora en väteatom. Men eftersom NaOH förlorar en väteatom och en syreatom kan det inte vara sura. Därför är HCl syran.
3.
Slå upp laddningen av syra s katjon. Se "Resurser" för länkar till en komplett lista av joner och deras respektive avgifter.
4.
Slå upp avgiften för katjoner i alla salter som bildas av reaktionen. Till exempel i reaktionen "H2SO4 + Ca (OH) 2 -> CaSO4 + H2O," katjon från saltet CaSO4 är "Ca2 +", som har en positiv laddning på 2. Likaså i reaktionen "H2SO4 + 2NH3 -> (NH4) 2SO42," katjon från salt (NH4) 2SO42 är "NH4 +," som har en positiv laddning av 1.
5.
Jämför resultaten från steg 3 och 4. Om syran är anjon har en större kostnad, dela det med den avgift om katjon (exklusive positiva och negativa tecken). Sätt detta antal framför bas på reaktant sidan man får ihop ekvationen. Om basen är ningen har en större kostnad, dela det med laddningen av anjoner (exklusive positiva och negativa tecken). Sätt detta antal framför syra på reaktant sida för att balansera den ekvationen. Om katjon och anjon avgifter har samma storlek, lägg inte till något tillägg till nummer i ekvationen-det är redan balanserad.

    Previous:nothing
    Next:Hur skapar jag en cirkel graf?
    
    Copyright © 2011 give2all.org