välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vilka färger absorberar mer solvärme?

Postad av : Annika Hultén

Du behöver:
linjal eller måttband
. Räknare.

Förstå vilka färger absorberar mer solvärme innebär att förstå hur värme och ljus själva överförs, reflekteras och absorberas. På grund av lagar om energins bevarande, all energi som träffar ett föremål, såsom ljus, måste redovisas.

Mörka färger

Mörka färger är bättre absorbera ljus, och som en följd de blir bättre radiatorer av värme. Ett objekt är svart eftersom den absorberar alla våglängder av ljus på det, och reflekterar ingen. När en svart eller mörk objekt absorberar ljus på detta sätt, den energi som finns i ljuset försvinner inte, väcker det faktiskt energin i mörk själva objektet. Medan mörkt föremål inte återspeglar våglängder av energi som den tar emot, släpper ut den energin tillbaka som längre våglängd infraröd energi eller värme. Således mörkare färg ett objekt är, desto bättre det absorberar energi, och i sin tur bättre radiator på värmeenergi blir det.

Ljusa färger

Motsatsen till mörka färger, ljusa färger reflekterar mycket av den ljusenergi de får, i stället absorberar de flesta våglängderna. De är således inte bra absorbera energi, eller radiatorer av värme. Den ljusare färgen är, desto mindre energi som absorberas. Detta kan ses i spektrumet, eller färgerna i regnbågen. I ena änden av regnbågen är ljusa, låg energi-utsläpp färger som gult, medan den andra änden av skalan uppvisar mörkare, högre energi färger som lila.

Glänsande färger

Även upptag och utsläpp av solvärme avgörs till stor del av objektets färg, andra variabler påverkar också mängden solvärme som absorberas av ett objekt eller en färg. I modern tid har många variabler lagts till färger för att förändra sin värmeisolering och egenskaper utsläpp. I synnerhet glänsande färger, till och med mot mörkare änden av skalan, tenderar att återspegla mer solenergi än platta färger, och därmed lyster av färgen måste beaktas när man analyserar värmeupptagning. Dock om blankt eller inte, när alla andra variabler är lika, färger bibehålla samma relativa absorptionen eller strålning relationer, oavsett om de är blanka eller inte.

    
    Copyright © 2011 give2all.org