välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vilka är de två faserna av fotosyntes?

Postad av : Charlotte Wannberg

Växter använder fotosyntes att göra och förvara sin mat. Den utlösande faktorn för denna process är ljus, helst naturligt solljus. Det finns två faser:. Ljuset beroende reaktion och ljus oberoende reaktion

Fotosyntes

Växter har klorofyll i bladen och stjälkarna. Denna gröna kemiska absorberar ljus och använder denna energi för att omvandla koldioxid och vatten till glukos, ett socker.

Light beroende reaktion

Denna fas av fotosyntesen sker när det finns en ljuskälla. I den naturliga världen, detta är i dagsljus. Det tar väte från vatten, släpper syre, förändringar ljusenergi till kemisk energi och gör glukos.

Light Oberoende Reaction

Den andra fasen av fotosyntesen sker efter att solen går ner. Det använder syre och glukos som redan gjorts inom anläggningen för att skapa och släppa vatten och koldioxid. Beroende på hur mycket energi anläggningen har lagrat under dagtid, kan denna process fortsätta långt in på natten.

Aerobic Respiration

Växter använder aerob andning för att frigöra energi från den mat de producerar. På dagarna fotosyntes gör mer energi än växten kan använda. På natten, när fotosyntesen förändringar från ljusberoende att ljus-oberoende, tar den aeroba andning processen företräde.

Calvincykeln

Ljuset oberoende reaktion eller mörk cykel, kallas också Calvincykeln efter Melvin Calvin , som kartlade väg koldioxid under fotosyntesen. År 1961 fick han Nobelpriset i kemi.

    Previous:nothing
    Next:tecken på kemisk förändring
    
    Copyright © 2011 give2all.org