välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man beräknar kartskalor

Postad av : P-O Lennartsson

Kartor används för att representera ett större område i en förminskad format så att folk kan få en fåglarnas öga utsikt över området. Kartans skala visar hur avståndet på kartan kan jämföras med avståndet i verkliga livet. Skalan kommer att bero på storleken av området som visar på kartan. Till exempel kan en tum representera en mil på en lokal karta, men på en nationell karta en tum kan representera 300 miles

Du behöver:. .
Ruler
Räknare.


1.
Bestäm kartans skala. Skalan kan anges som en bar som visar avståndet på pappret på ena sidan och avståndet det utgör på kartan på den andra, eller som en kvot, till exempel 1: X. När ett förhållande noteras utan enheter, betyder det att en tum på kartan representerar X inches i verkligheten. Exempelvis skulle en skala från 1:126,720, innebär att varje tum på kartan representerade 126. 720 inches, eller två miles, i verkliga livet.
2.
Mät avståndet på kartan . Till exempel, om du vill veta hur många miles det är från City A till staden B, skulle du mäta avståndet på kartan med linjal.
3.
Multiplicera det uppmätta avståndet på kartan med en skalfaktor. Till exempel, om avståndet är 2. 5 inches och skalan är 1:126,720, skulle avståndet i verkligheten vara 316. 800 inches, eller 5 miles.

Tips och varningar


  • Om du försöker att mäta körsträcka mellan två platser, ta hänsyn till att vägen sannolikt inte är helt rak. Använd ett snöre för att spåra vägen och sedan mäta längden på strängen för att hitta en mer korrekt körsträcka.
  • större område framgår av kartan, desto mer snedvrids området kommer att bero på jorden är rund och kartan är platt.
    
    Copyright © 2011 give2all.org