välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är en multimeter för?

Postad av : Stefan Svensson

Multimetrar är instrument som används för att testa, mäta och övervaka elektriska apparater, till exempel kretsar, elektriska komponenter eller vägguttag. De två typer av multimeter finns analoga och digitala, med digital är den vanligaste på grund av noggrannhet och användarvänlighet. Analog de har skärmar som använder rörliga nålar, medan digitala dem har digitala avläsningar

Funktioner

De är ofta bordsskiva, konstruerade för att användas i rack eller handdator. Handheld de drivs av batteri.

Drift

Universalinstrument har rattar, switchar, knappar eller en kombination för att välja mätningen de skall utföra. De kommer med två prov leder eller sonder, med rött för plus och svart till minus. Deras vanligaste funktionerna finns spänning, ström och resistans mätningarna.

Amperemeter

multimetrar kan fungera som amperemetrar genom att mäta ström. Aktuell mäts i ampere, vilket är en förkortning för ampere, efter den franska fysikern Andre Ampere. Strömmar laddningar i rörelse.

Voltmeter

multimetrar kan fungera som voltmetrar genom att mäta spänning som är AC eller DC. Måttenheten är en volt, efter Alessandro Volta. Spänningar elektriska påfrestningar som orsakar strömmar flöda.

Ohmmeter

multimetrar kan också fungera som ohmmetrar genom att göra mätningar av motståndet, där måttenheten är en ohm. Det kallas detta efter den tyska fysikern Georg Ohm.

Andra mätningar

multimetrar kan ha inställningar för att mäta parametrar för transistorer, dioder, induktorer och kondensatorer. De kan testa för att se om en krets är öppen vilket innebär att den nuvarande inte kan resa i en bana och så kretsen inte kan arbeta.

    Previous:nothing
    Next:livscykel dobsonfly
    
    Copyright © 2011 give2all.org