välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur vet vi att pulsarer är neutronstjärnor?

Postad av : Stefan Svensson

Pulsarer är neutronstjärnor som sänder ut strålar partiklar med jämna mellanrum. Fysiken i neutronstjärnan, en tät och kraftfullt-magnetiska himlakropp, orsakar strålning som behövs för en pulsar. Under de senaste 40 åren har astronomer observerade många pulsarer och alla kan associeras med neutronstjärnor. Sambandet mellan pulsarer och neutronstjärnor är obestridlig, baserad på observationer och fysiken i dessa objekt

Funktioner

neutronstjärnor och pulsarer är en av de möjliga slut stadier i en stjärnas liv. Hög massa stjärnor (mellan fyra och åtta gånger solens massa) explodera som supernovor när fusion slutar i deras kärnor. Efter explosionen, kollapsar frågan om stjärnan ner till en mycket tät stat där även de protoner och elektroner i stjärnans atomer komprimeras till neutroner. Den resulterande neutronstjärna är liten och tät, med hög gravitation och magnetfält över en miljon gånger starkare än något som kan produceras på jorden.

Storlek

Bland de tätaste objekt i universum, neutronstjärnor och pulsarer består av en stor mängd materia som finns i en liten diameter. Den typiska massan hos en neutronstjärna är ca 1,4 gånger vikten av solen. Denna massa finns i en stjärna med en diameter på bara cirka 20 kilometer. Med så mycket massa i en så liten yta, neutronstjärnor har ett gravitationsfält 200. 000. 000. 000 gånger av jorden.

Effekter

pulserande en pulsar är resultatet av en neutronstjärna rotation. På grund av den neutronstjärnan höga magnetiska fält, strömmar av laddade och snabbrörliga partiklar avges från stjärnans magnetiska poler. Den magnetiska pol av stjärnan är inte samma som den roterande stången, så när roterar neutronstjärnan, blinkar ström av partiklar tidigare med jämna mellanrum. När partiklarnas ström ansikten vår riktning, observerar vi pulsen på neutronstjärna. Pulsaren brister kan vara mycket snabbt, på grund av neutronstjärnan höga varvtal. Den snabbaste rotation registreras resulterade i 642 pulser per sekund, vilket innebär att kroppen producerar pulserna roterade som snabbt.

Historia

Kärnfysik och astrofysik har förutspått att det finns neutronstjärnor sedan början av 20-talet. Pulsarer var dock bara första upptäcktes 1967, när en doktorand, Jocelyn Bell Burnell noterade en pulserande radio källa. Pulserna ut regelbundet, vilket tyder på en roterande objekt. När astronomerna kunde spåra källan till baljväxter, fann de dem att komma från kända platser av neutronstjärnor.

Identifiering

neutronstjärnor är resterna av stjärnor som har upplevt en supernova explosion. I de fall där vi har observerat en supernova i det förflutna, kan en neutronstjärna som nu kan observeras. Till exempel observerade kvarleva av supernovan i 1054 AD kallas Krabbnebulosan. I mitten av nebulosan är en pulsar som avger strålning, i synnerhet vid röntgenvåglängder.

    
    Copyright © 2011 give2all.org